Archief
Janneke Middendorp

Janneke Middendorp

Genieten op de Furieade Maassluis

Maassluis staat deze week in het teken van de Furieade. Dat is het jaarlijkse stadsfeest in de historische binnenstad.

Voor mensen van alle leeftijden worden er festiviteiten georganiseerd. Zo konden ouderen op donderdag al meevaren met zeilcharterschip Zeeland. Komend weekend is er onder andere kermis, muziek, de mogelijkheid tot bezichtiging van schepen en een flyboard show.
De editie 2023 van Furieade Maassluis is alweer de 42ste. Wim van Baalen, die betrokken is bij alle voorbereidingen, weet dat als geen ander. "Ik ben 41 jaar geleden begonnen als vrijwilliger", vertelt hij aan de WOS. "En ik kan echt niet meer zonder de Furieade. Vrijdagavond, als zeesleepboot Furie binnenvaart, dan blaast hij traditioneel zijn stoomfluit. Vanaf dat moment weet je: we gaan genieten."

Vaartochten

In aanloop naar die vrijdagavond zijn er al de nodige activiteiten geweest, welke voornamelijk voor ouderen zijn bedoeld. Zo waren er op donderdag twee vaartochten met zeilcharterschip Zeeland. "Een uniek schip", zegt Peter van 't Wout (initiatiefnemer). "Er is geen ander schip in heel Nederland dat zo enorm toegankelijk is voor mensen met een beperking. Alle deuren zijn breed, we hebben liften aan boord, je kunt zelfs met een lift bij de kapitein komen."

WOS

De vaartochten zijn jaarlijks een succes, zo ook afgelopen donderdag. "Het was heel goed verzorgd, echt een super leuke tocht naar Rotterdam", vertelt een passagier. "Het was voor ons de eerste keer dat wij zijn meegegaan, wij wonen hier namelijk nog maar een half jaar. Dus het was ontzettend leuk om dit mee te maken. En de tocht was ook nog eens gratis. We zijn heel benieuwd naar de rest van het weekend".

Een feestweekend dat tot in de puntjes is voorbereid, onder andere door Wim van Baalen en de andere vrijwilligers. Zo waren zij op donderdag nog bezig met kabels trekken langs de kade. "We gaan namelijk de Stadhuiskade verlichten, net als de Schansbrug", vertelt hij. "En dat is nog maar één detail van alles wat hier straks te zien en beleven valt."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis