Archief
Hoogheemraadschap van Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland

Delfland geeft boetes voor lekken gewasbeschermingsmiddelen

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft afgelopen half jaar extra toezicht gehouden op het lozen van gewasbeschermingsmiddelen in de Boschpolder in Honselersdijk en de Zuidpolder bij Delfgauw. Ongeveer de helft van de bezochte glastuinbouwbedrijven bleek in overtreding en heeft een boete gekregen.

Het Hoogheemraadschap benadrukt dat schoon, gezond en levend water essentieel is voor een gezonde leefomgeving, de natuur en onze voedsel- en drinkwatervoorziening. "Daarom is het voorkomen van lozingen van gewasbeschermingsmiddelen en voedingsstoffen uit de glastuinbouw in het water en de bodem van groot belang", zegt het Hoogheemraadschap.

Lekkages

Samen met de omgevingsdienst Haaglanden, gemeenten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft het waterschap extra toezicht gehouden. De aanpak is gebaseerd op kennis over kassen, teeltomstandigheden en de lokale waterkwaliteit. "De focus lag op de meest vervuilde polders, waarbij ongeveer vijftig procent van de 18 gecontroleerde bedrijven in overtreding was, met name vanwege lekkages met hoge concentraties nitraat en gewasbeschermingsmiddelen", aldus Delfland. Bij overtredingen zijn boetes opgelegd, variërend van 5.000 tot 15.000 euro.

Vervolg

In oktober zal het Hoogheemraadschap deze zogeheten doelgerichte aanpak voortzetten in de Oude Campspolder en Groeneveldsepolder in de gemeente Midden-Delfland en gemeente Westland, aangezien ook deze polders als zeer vervuild worden beschouwd. Hierbij zullen diverse opsporingsmethoden worden ingezet en wordt extra aandacht besteed aan huurkassen, veranderingen in kassen, onopgeloste knelpunten en voor lekkages gevoelige teelten.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland