Archief
Jeroen Stoop/Wikiportret

Jeroen Stoop/Wikiportret

Huizenprijzen weer iets omhoog

Na een periode van prijsdalingen, worden woningen weer voor een iets hogere prijs verkocht. Dat blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van makelaarsorganisatie NVM. Toch liggen de prijzen nog altijd een stuk lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

In Westland lag de gemiddelde verkoopprijs in de afgelopen drie maanden op gemiddeld 473.344 euro, 6,5 procent hoger dan in de periode april-juni. In Maassluis komt het neer op een stijging van 0,8 procent (nu gemiddeld 369.000 euro) en in Midden-Delfland 4,8 procent (537.000 euro). Daarbij moet gemeld worden, dat er in Midden-Delfland maar 25 woningen zijn verkocht. Dat is verhoudingsgewijs een stuk minder dan in Maassluis (102) en in Westland (211).

Volgens de NVM stijgen de verkoopprijzen voor het tweede kwartaal op rij. Dat komt omdat er nog altijd een groot tekort aan huizen is. "Daar maakt de NVM zich zorgen over want het wakkert de concurrentie tussen kopers weer aan. Zo hoort de NVM van haar leden dat kopers weer gaan overbieden op de vraagprijs. Het evenwicht in de markt is daarmee nog ver te zoeken."

Dat er weer flink wordt overboden, is ook in onze regio terug te zien. In alle drie de gemeenten wordt ruim een derde van alle woningen verkocht voor een bedrag dat boven de vraagprijs ligt. In dezelfde periode vorig jaar was dat overigens het geval bij meer dan de helft van de huizen.