Archief

Slimme gewassen, slimme telers: de rol van AI in de glastuinbouw

AI lijkt de glastuinbouwsector wereldwijd te veranderen. Het helpt telers om slimme toepassingen door te voeren die gericht zijn op het verbeteren van de productiviteit, efficiƫntie en duurzaamheid van de teelt van gewassen.

AI, afkorting voor Kunstmatige Intelligentie (Engels: Artificial Intelligence), is een tak van de computerwetenschap die zich bezighoudt met het ontwikkelen van systemen en methoden die computers en machines in staat stellen taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Het doel van AI is om machines te laten denken, leren en handelen als menselijke wezens, waarbij ze in staat zijn om problemen op te lossen, beslissingen te nemen, te leren van ervaringen en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

In de glastuinbouw wordt AI gebruikt voor efficiëntere en duurzamere productiemethoden die leiden tot hogere opbrengsten, minder verspilling en verbeterde voedselkwaliteit. Enkele manieren waarop in de glastuinbouw AI wordt toegepast, zijn:

• Gewasselectie en veredeling

• Klimaatregeling

• Gewasmonitoring en -bescherming

• Oogstvoorspelling

• Oogstrobotica

• Data-analyse

Succesverhaal

De Westlandse Renée van Holstein raakte gefacineerd door AI en is er helemaal ingedoken. "Ik heb onderzocht wat de impact hiervan is voor bijvoorbeeld de glastuinbouw. Zowel voor het handwerk als op kantoor." Bij het bedrijf Gearbox in Maasdijk maken ze onder meer robots, de medewerkers van de toekomst. "Wij maken producten die de tuinbouwsector helpen bij de dagelijkse werkzaamheden", zegt Simone Keijzer. Een voorbeeld staat bij een glastuinbouwbedrijf in 's-Gravenzande. Bekijk hieronder de reportage.

Uitdagingen

Het implementeren van AI in de glastuinbouw brengt uitdagingen en beperkingen met zich mee. Ten eerste, de financiële aspecten: de kosten voor de aanschaf en inbedrijfstelling van AI-systemen kunnen aanzienlijk zijn. Daarnaast is er de technische complexiteit. Het begrijpen, integreren en beheren van AI-systemen kan technisch ingewikkeld zijn. Telers hebben vaak gespecialiseerde kennis en training nodig om effectief met AI-technologieën te werken.
De kwaliteit en beschikbaarheid van gegevens vormen ook een uitdaging. AI vereist hoogwaardige, betrouwbare gegevens voor training en besluitvorming. Hoewel deze beperkingen uitdagingen vormen, zijn ze niet onoverkomelijk. Met de juiste strategieën, investeringen en samenwerking kunnen veel van deze beperkingen worden aangepakt, waardoor de implementatie van AI in de glastuinbouw succesvol kan zijn. Het is belangrijk dat de sector blijft evolueren en innoveren om de voordelen van AI volledig te benutten.

Toekomst

De toekomst van AI in de glastuinbouw biedt veelbelovende mogelijkheden en innovaties. Binnenkort kunnen slimme computers nog beter begrijpen hoe planten groeien, door te kijken naar zaken als licht, vocht, warmte en lucht. Computers kunnen helpen bij het ontwikkelen van nieuwe planten, die sterker zijn tegen ziektes en slecht weer. Dankzij slimme computers kunnen we voorspellen wanneer dingen kapot kunnen gaan in de kas. Dit betekent dat we problemen kunnen oplossen voordat ze echt gebeuren en dat de gewassen gezond blijven. Slimme computers kunnen in de toekomst ziektes en plagen in de gewassen heel snel en precies opsporen.

Conclusie

De glastuinbouwsector staat dankzij kunstmatige intelligentie aan de vooravond van een groene revolutie. Door AI te omarmen, hebben telers de kracht om efficiënter te werken, verspilling te verminderen en gewassen te optimaliseren voor een groeiende wereldbevolking. De mogelijkheden lijken eindeloos en beloven een duurzamere toekomst voor de glastuinbouw. Terwijl de kassen van vandaag worden getransformeerd door slimme technologie, kunnen we met vertrouwen uitkijken naar een tijd waarin AI de drijvende kracht wordt achter de voedselproductie van morgen.