Archief
Signbiblio

Signbiblio

'Gossip Girl'-hype bereikt meerdere scholen in de regio

Meerdere scholen in de regio zijn getroffen door zogenoemde 'Gossip Girl'-accounts op TikTok. In de video's op het sociale medium verspreiden scholieren roddels en onwaarheden over leerlingen op scholen.

Het betreft een landelijke trend die zich als een olievlek verspreidt. Deze trend is ontstaan uit de serie Gossip Girl, die sinds kort opnieuw op Netflix te zien is. In de serie onthult een mysterieuze blogger, bekend als Gossip Girl, geheime informatie en roddels over de andere personages. De beheerders van de roddelaccounts op TikTok hanteren een vergelijkbare aanpak. Deze roddels worden vervolgens geplaatst, wat veel leerlingen kwetst.

Scholen

De trend is landelijk een probleem onder scholen, ook in deze regio. Zo zijn er op TikTok al Gossip Girl-accounts verschenen van meerdere middelbare scholen in de regio. Op een school in de regio heeft het al geleid tot roddels die online verspreid worden. Volgens de schoolleiding voelen leerlingen zich daardoor gekwetst en onveilig. "We hebben eveneens vernomen dat leerlingen gedwongen ofwel gechanteerd worden om deze informatie met anderen te delen en wanneer zij dat niet zouden doen, zij zelf slachtoffer zullen worden", zo is te lezen in de mail van een school aan de ouders. Ook is bij de politie melding gemaakt van de roddelaccounts.

Onze regio telt twee scholengroepen voor voortgezet onderwijs: ISW (zes scholen in Westland) en Lentiz (met locaties in Maassluis, Midden-Delfland en Westland). "Zodra er een roddelaccount bekend is, nemen we contact op met TikTok met het verzoek het account te verwijderen", zegt een woordvoerster van Lentiz tegen de WOS. Daarnaast vraagt de school aan ouders om in gesprek te gaan met hun kinderen over de hype. "Wij gaan ook het gesprek aan met onze leerlingen", zegt de woordvoerster.

Ook bij scholengroep ISW hebben de roddelaccounts de volle aandacht, zegt een woordvoerster. "We keuren deze accounts en het gedrag scherp af en we willen dat dit stopt. Aan ouders en leerlingen wordt gevraagd te stoppen met het maken en verspreiden van dit soort berichten en dit ook thuis te bespreken".

Politie

De politie ziet dat de gevolgen groot zijn voor degene waar over geroddeld wordt op TikTok. "Diegene wil misschien niet meer naar school of voelt zich depressief, omdat mensen iets over hem of haar denken dat helemaal niet waar is", zegt de politie in een video over de gevolgen van Gossip Girl-accounts. De politie waarschuwt dat het verspreiden van roddels en kwetsende berichten op TikTok strafbaar kan zijn. "Weet dat je hier altijd aangifte of melding van kan doen."