Archief
WOS

Energiecoöperatie verdubbelt opbrengst met zonnepanelen op sporthal

Energiecoöperatie EnergieC in Midden-Delfland heeft zondag officieel haar vierde dak met zonnepanelen in gebruik genomen. Met de 820 panelen op de Post Kogekohal in Schipluiden verdubbelt de coöperatie de energieopbrengst.

"Een ruime verdubbeling. Tot nu toe wekten we ongeveer 200.000 kWh op en dit dak alleen al is goed voor 300.000 kWh", weet voorzitter Matthijs Beke.

Het was zondag dubbel feest voor de energiecoöperatie, want ook het 5-jarig bestaan werd gevierd. EnergieC werd in oktober 2018 opgericht om samen met inwoners schone energie op te wekken via gezamenlijk aangekochte zonnepanelen. Iedereen die in Midden-Delfland woont of een bedrijf heeft, kan lid worden van de energiecoöperatie. Leden kopen zonne-aandelen en investeren op die manier in zonnepanelen. Deze worden op daken gelegd die eigenaren beschikbaar stellen aan EnergieC. Leden krijgen belastingkorting op de energienota voor het eigen aandeel in de opgewekte duurzame elektriciteit.

"De afgelopen vijf jaar is er veel veranderd. Met name zijn heel veel mensen zich bewust geworden van het feit dat we in een veranderende tijd zitten. De klimaatcrisis, energiecrisis; iedereen is zich daarvan bewust", aldus Beke. "Dat merken wij ook, want onze daken lopen prima. De eerste jaren was het nog veel werven, maar tegenwoordig komen de mensen steeds makkelijker bij ons." Het ledenaantal is dan ook flink gestegen, van 50 in de beginjaren naar 200 nu.

Nieuwe daken

Er zijn op dit moment geen nieuwe daken in beeld die de coöperatie kan volleggen met zonnepanelen. "We zijn nog op zoek. Dus heeft u een groot dak? Meldt u bij EnergieC Midden-Delfland. Maar we hebben nog wel gesprekken lopen met een aantal mensen. Het is zo nu en dan wel moeilijk, ook met Westland Infra. Er is sprake van netcongestie, het elektriciteitsnet zit vol. Dus we moeten ook goed met Westland Infra in overleg blijven om nieuwe daken te kunnen aansluiten."