Archief
Archief Regio 15

Archief Regio 15

Verdachte van moord op tweelingbroer vrijgelaten uit voorarrest

De man uit 's-Gravenzande die ervan wordt verdacht zijn eigen tweelingbroer te hebben vermoord, komt voorlopig vrij. Dat heeft de rechtbank donderdag besloten.

De 51-jarige Jean van B. zat al acht maanden vast. "Dit is een atypische zaak", legde de rechter de beslissing uit. Dat schrijft mediapartner Omroep West.

De broers René en Jean waren onafscheidelijk. Ze werden eigenlijk altijd samen gezien in 's-Gravenzande. "Ze waren één ziel in twee lichamen", legde de advocate van Van B. tijdens de zitting uit. Na zijn scheiding woonde René ook bij zijn tweelingbroer in een appartement op de Van Heuven Goedhartlaan in 's-Gravenzande.

Op 23 januari van dit jaar kwam René om het leven. Volgens het Openbaar Ministerie is zijn broer schuldig aan de dood van de man. Hij zou René hebben geslagen en geschopt tegen de ribben en het hoofd, waarna het slachtoffer overleed aan fataal hersenletsel. De beschuldiging is gebaseerd op een verklaring die de verdachte tijdens een van de eerste verhoren zelf heeft afgelegd bij de politie.

Fysiek geweld of val?

Volgens de advocate van Van B. heeft de politie dat verhoor eenzijdig weergegeven. De verdachte zou ook verklaard hebben dat zijn broer in de dagen voor zijn dood verschillende malen hard gevallen is op zijn hoofd, tegen het aanrecht, de tafel en een verwarmingsknop.

Agenten zouden dat niet goed hebben opgeschreven hebben. Een deskundige schrijft in een sectierapport dat niet duidelijk is of het fatale hersenletsel bij René is veroorzaakt door fysiek geweld of door een val.

'Ik mis mijn broer iedere dag'

De rechtbank besloot donderdag de deskundige tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak begin december te verhoren. Tot die tijd mag Van B. op vrije voeten blijven. De rechtbank sloot niet uit dat hij na de uitspraak weer terug moet naar de gevangenis.

"Ik mis mijn broer iedere dag", zei Jean tijdens de zitting. "Dat gemis wordt steeds groter"' De familie van Jean en René hebben er geen bezwaar tegen dat Jean vrijkomt uit voorarrest. Tijdens een vorige zitting over de zaak weigerde de rechtbank nog om het voorarrest van Jean van B. op te heffen.