Archief
Google Maps

Rensen gaat deels in tegen advies veiligheidsregio, deel terrassen Markt gaan weg

Burgemeester Gregor Rensen gaat deels niet mee in het advies van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Wel volgt hij het advies op om het middenstuk van de Markt weg te halen tijdens de Furieade.

De veiligheidsregio adviseert al een aantal jaar om tijdens evenementen het middenstuk van de Markt - dat voornamelijk bestaat uit terrassen - leeg te maken. De terrassen aan de zijkanten kunnen volgens het advies wel blijven staan, zegt de burgemeester. Volgens de veiligheidsregio kan het middenstuk in de weg staan als er paniek ontstaat bij grote groepen mensen. "Het middenstuk weghalen is een grote opgave voor horecaondernemers, daarnaast ook een best kostbare zaak", zei Rensen dinsdagavond tegen de gemeenteraad. Het middenstuk wordt hierop weggehaald.

Om met de horeca mee te denken, is er een aanbod gedaan om de Markt leeg te halen en er een evenementengebied van te maken, met onder meer buitentaps voor drank en met muziek. Daar zijn echter beveiligers voor nodig en daar zijn er te weinig van. De burgemeester besloot daarop het veiligheidsadvies van de veiligheidsregio deels naast zich neer te leggen en hetzelfde te gaan doen als vorig jaar. Dat betekent dat het middenstuk wel weggehaald wordt, maar dat het gebied niet wordt afgezet met hekken en extra beveiligers.

"Dan hopen we maar dat het allemaal zonder problemen gaat verlopen", zegt de burgemeester. "Ik moet natuurlijk oppassen dat ik niet alle adviezen in de wind sla, maar ik heb wel zelf een eigen verstandige afweging te maken", vervolgt hij.

Vuurwerkshow

Tijdens de vuurwerkshow vorig jaar bij de Furieade in Maassluis liep een aantal mensen lichte verwondingen op in de ogen, nadat er brandende deeltjes van het vuurwerk naar beneden kwamen. De organisatie gaat daarom dit jaar extra aangeven dat het vuurwerk dat wordt afgestoken consumentenvuurwerk betreft, waar de veiligheidsregio akkoord voor heeft gegeven. "Het is dan ook aan te raden, om naast de door ons getroffen maatregelen, de gebruikelijke persoonlijke voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het dragen van een vuurwerkbril", zegt Gerard Poot van de Furieade tegen de WOS.

"Verder zullen wij aangeven dat het vuurwerk ook goed zichtbaar is vanuit verschillende locaties en afstanden. Zo kan iedereen een eigen keuze maken om het vuurwerk te kunnen zien", zegt Poot.

Categorieen:
Nieuws Maassluis Politiek