Archief
WOS

Carolien dook twee maanden onder als arbeidsmigrant: 'Vrij eenzaam en onzichtbaar'

Voor haar promotieonderzoek heeft Carolien Lubberhuizen twee maanden lang geleefd als arbeidsmigrant. Ze werkte in een kas en woonde in een migrantenhotel in Maasdijk. Een tentoonstelling daarover is nu te zien in Naaldwijk.

Het is volgens Lubberhuizen erg belangrijk dat er een brug wordt gevormd tussen de Westlanders en arbeidsmigranten. "Arbeidsmigranten dragen heel veel bij aan de regio Westland, waar de glastuinbouw super belangrijk is voor de identiteiten en het erfgoed. Maar die bijdrage wordt niet altijd gezien", zegt ze in de WOS-talkshow Aan Tafel. Dat kwam uit gesprekken die Lubberhuizen met de migranten heeft gehad.

De onderzoekster had meerdere gesprekken met arbeidsmigranten. Daaruit blijkt ook dat de migranten trots zijn op hun werk. Lubberhuizen vroeg de arbeidsmigranten om een foto aan te leveren voor haar tentoonstelling. Vanwege privacy wilde ze liever dat er geen personen op de foto's zouden staan, maar de meeste arbeidsmigranten droegen toch een foto van zichzelf aan. Volgens de onderzoekster was dit een "roep naar herkenning" van de migranten.

De ingezonde foto door een van de arbeidsmigranten

Bijzondere verhalen

Tijdens haar onderduiken maakte Lubberhuizen ontzettend veel verschillende dingen mee en sprak ze met veel verschillende mensen. Zelf vindt ze de mensen die besloten te blijven wonen in Nederland het interessantst. "Veel migranten die hier komen, hebben aan het begin best een moeilijke periode. Daarom is het juist zo interessant om te bekijken waarom mensen toch blijven." De onderzoekster wil daarover graag een misvatting verhelderen: "Mensen denken vaak: arbeidsmigranten komen hier tijdelijk en alleen maar om te werken, maar heel veel mensen komen hier vaak met heel open plannen voor de toekomst."

De tentoonstelling 'Gedeelde Oogst, Verbonden Verhalen: traditie, rituelen en migratie in de Westlandse tuinbouw' is nog tot deze vrijdag te zien in wijkcentrum Hof van Heden in Naaldwijk. De komende week verhuist de pop-upexpositie naar de Oude kerk op het Wilhelminaplein.

Het hele gesprek met Carolien Lubberhuizen zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland