Archief
WOS

WOS

Maassluis vraagt uit te kijken naar gevaarlijke hoornaar

De Aziatische hoornaar is actief in Maassluis. Daarvoor waarschuwen de gemeente, natuurspeeltuin Avonturis en imkers uit de regio. Waar het nest zich precies bevindt, wordt momenteel uitgezocht.

De Aziatische hoornaar hoort is een zogeheten 'invasieve exoot', die schadelijk is voor het ecosysteem. Het insect hoort niet in Nederland thuis, maar wordt sinds een aantal jaren toch op verschillende plekken waargenomen in het zuiden en nu ook westen van ons land. Vorige week nog werden nesten in onder meer Hoek van Holland en Vlaardingen weggehaald. De hoornaar is - tenzij je allergisch bent - niet schadelijk voor mensen, maar jaagt op honingbijen hommels en andere insecten die zorgen voor bestuiving.

Uit berichten op sociale media blijkt dat er ook een nest van de Aziatische hoornaar is in Maassluis-Oost. De insecten worden voornamelijk waargenomen in een gebied (grofweg) tussen de Laan 1940-1945, de A20 en de Zuidbuurt. Imkkers Maarten & Max vragen op Facebook of mensen die de hoornaar zien vliegen, foto's willen maken en willen plaatsen op de website Waarneming.nl. Zo kan het zoekgebied van het nest ook beter in kaart worden gebracht.

"Als er mensen lid zijn bij het zwembad of de voetbal (VDL Maassluis) is het welkom om langs het terrein een kijkje te nemen of er niet een skippybal groot nest in de hoge bomen hangt. Mocht er laag een nest hangen, houdt dan afstand", aldus de imkers.

Vorige week filmden wij bij het weghalen van een nest in Hoek van Holland:

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis