Archief
WOS

WOS

Inzamelingsactie voor behoud spiritueel centrum: 'Hier komen mensen tot zichzelf'

Verstopt tussen de kassen en de glastuinbouw in Den Hoorn vind je Avalon. De eigenaar van de grond heeft alles te koop gezet, en dat vinden de zes vrouwen die het runnen erg zonde, want het is volgens hen een hele bijzondere plek.

Avalon is een gemeenschap die gaat over zaken als liefde en verbinding. Aan de Veenakkerweg in Den Hoorn hebben zij sinds enige tijd een spiritueel centrum waar mensen zich kunnen terugtrekken, tot rust kunnen komen en inspiratie kunnen opdoen. "We zijn hier eigenlijk open voor iedereen", begint Kris Keuren, een van de hoedsters van het stuk grond. "Er komen heel veel verschillende mensen. Er komen hier kinderen en scholen die over de gewassen willen leren. Maar er komen ook ouderen die bijvoorbeeld aan 'stemhealing' doen. En je ziet gewoon dat de mensen die hier komen, weer verbinding krijgen met zichzelf."

Op het terrein van Avalon vind je heel veel verschillende soorten bomen, planten en gewassen. "Toen de eigenaar deze plek kocht, heeft hij de hele bodem voorzien van een verse laag aarde. Daarom is de grond hier zo gezond en kunnen er zoveel verschillen bomen en planten op groeien. We zijn hier dan ook volledig zelfvoorzienend en leven uit eigen tuin", legt Keuren uit.

Te koop

Diezelfde eigenaar heeft de hele boel nu te koop gezet en wil er vanaf, en dat vinden de zes hoedsters erg zonde. "Het zou zo jammer zijn als deze plek weg moet. Dit is een heel bijzonder plekje, er is hier zo veel biodiversiteit en er komen hier veel mensen die veel positieve energie uit deze plek halen", vertelt Keuren. "Het is een oase van rust midden in de drukte van de Randstad."

Mechteld Last is één van de mensen die wekelijks te vinden is bij Avalon. Ze neemt ook vaak haar kinderen mee. "Het is gewoon heel fijn dat zoveel mensen van deze plek mogen genieten. Niet alleen de hoedsters, maar ook vrijwilligers en kinderen kunnen hier terecht. Het is gewoon een prachtige plek, dus ik vind zeker dat het hier moet blijven."

Crowdfunding

De vrouwen van Avalon zijn een crowdfundactie gestart om ervoor te zorgen dat de plek behouden kan worden. Ze zijn bang dat als het complex particulier verkocht wordt, de grond weer gebruikt wordt waarvoor hij officieel bedoeld is: glastuinbouw. "We zijn met onze groep heel hard bezig om deze plek te behouden."

"We zijn een crowdfunding gestart en daarnaast zijn we met allerlei partijen in gesprek gegaan over mogelijkheden tot financiering", vertelt Keuren. Er hangt echter wel een prijskaartje aan: ze hebben 1,8 miljoen euro nodig. Toch is Keuren ervan overtuigd dat het gaat lukken. "Zoveel geld is haalbaar. Wij doen alles hier ook maar gewoon, en dat lukt ook terwijl we dat van te voren misschien niet verwacht hadden. Als je iets echt wil, is er zo veel meer mogelijk dan je denkt."