Archief
WOS

WOS

Honderden kitesurfers bij tocht van Hoek van Holland naar Den Helder

Woensdagochtend zijn meer dan 500 kitesurfers gestart om van Hoek van Holland naar Den Helder te kitesurfen. Organisator Kite 4 charity hoopt met het evenement meer dan een miljoen op te halen voor de Hartstichting.

De tocht begon al vroeg, de eerste kiters begonnen al om 07.00 uur. Vervolgens kiten de deelnemers 130 kilometer langs de Nederlandse kust om uiteindelijk aan te komen in Den Helder. Onderweg moeten zij bij vier posten een stempel halen. Ze moeten uiterlijk 16.30 uur op het eindpunt arriveren.

Sponsorgeld

Om deel te nemen, moet iedere sporter minimaal 1.500 euro meebrengen voor de Hartstichting. Maar veel deelnemers hebben veel meer dan dat opgehaald. Organisator Martijn van Dijk verwacht "de magische grens van 1 miljoen euro te halen". Dit geld gaat volgens directeur van de Hartstichting Hans Snijder richting "baanbrekend onderzoek om hart- en vaatziekten sneller en beter te behandelen."

Artikel gaat verder onder de video.

Deelnemers

Aan de tocht doen deelnemers van allerlei niveaus mee. Zo doen kitesurfgrootheden als Kevin Langeree, Lasse Walker en Gijs Wassenaar mee, maar ook mensen die pas net zijn begonnen met kitesurfen. Tussen de deelnemers zaten ook de gebroeders Maurice en Jeroen Flinterman van team Flint. Zij doen dit jaar voor het eerst samen mee. Voor Jeroen is dit extra bijzonder, want hij is op 2,5-jarige leeftijd geopereerd aan zijn hart. De broers hebben hard getraind en hebben tot nu toe 3.050 euro opgehaald.
Aan de tocht doen ook een aantal bekende Nederlanders mee. Onder anderen olympische schaatskampioenen Sven Kramer en Mark Tuitert doen mee.

Organisatie

Het organiseren van het evenement blijkt nog knap lastig, want de wind moet sterk genoeg zijn. Daarom kan de organisatie pas twee dagen van tevoren de deelnemers erover informeren dat de tocht gaat plaatsvinden. Volgens Van Dijk komt het daarom ook best wel voor dat deelnemers bepaalde andere evenementen moeten afzeggen om toch mee te kunnen doen.

Wij hadden eerder al een radio-interview met organisator Martijn van Dijk over het evenement: