Archief
Regio 15

Regio 15

Brandweer zoekt vrijwilligers: 'Tijdens kantooruren lastig bezetting rond te krijgen'

De veiligheidsregio Haaglanden (VRH) is hard op zoek naar nieuwe brandweervrijwilligers in Westland en Midden-Delfland. Met name tijdens kantooruren komt het wel eens voor dat de tankautospuit van een van de kazernes buiten dienst gaat vanwege een tekort aan beschikbare vrijwilligers.

Met de tankautospuit rukt de brandweer standaard uit naar meldingen die verschillen van branden tot ongevallen. Gebruikelijk is dat er in deze wagen zes brandweerlieden zitten, maar door een tekort aan vrijwilligers is dat niet altijd mogelijk. "Vooral tijdens kantoortijden zien we dat het lastiger is om de bezetting volledig rond te krijgen", zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio daarover tegen de WOS. In sommige gevallen kan de tankautospuit uitrukken met vier brandweerlieden. Met deze oplossing is gemiddeld 96 procent van de tijd op brandweerkazernes in Westland of Midden-Delfland de tankautospuit beschikbaar.

"Het komt echter ook voor dat dit niet lukt, dan wordt naar de regionale spreiding van voertuigen gekeken welke tankautospuiten buiten dienst kunnen om toch het brandweerzorgniveau in de regio op peil te houden. De grote dichtheid van kazernes biedt ruimte om tijdelijk een kazerne buiten dienst te zetten en daar is de bedrijfsvoering ook op ingericht", vervolgt de woordvoerster.

De brandweer van Maasland kampte eerder met een tekort aan vrijwilligers. Hierdoor kon de tankautospuit geregeld niet uitrukken. In het geval van een melding in Maasland, nam de brandweer van Vlaardingen of Maassluis de melding over. Inmiddels heeft de brandweer van Maasland na een wervingscampagne er vijf nieuwe vrijwilligers bij, waardoor het brandweerkorps vaker beschikbaar is.

Werving

De brandweerkazernes in Westland en Midden-Delfland beschikken momenteel in totaal over 270 vrije-instroomvrijwilligers. Het aantal vrijwilligers per kazerne ligt tussen de 20 en 35. "In basis is dit voldoende om de voertuigen te bezetten." Maar dat ligt tijdens kantoortijden dus anders. "Daarom zijn we ook hard op zoek naar vrijwilligers die tijdens kantoortijden beschikbaar zijn."

De veiligheidsregio gaat dit najaar de werving weer onder de aandacht brengen bij ondernemers in de regio. Ook worden er wervingsacties gehouden in dorpskernen en tijdens de 112-Veiligheidsdag op 14 oktober op het terrein van bloemenveiling Royal FloraHolland. "Daarnaast houden we ook een werving bij de gemeenten Westland en Midden-Delfland om ambtenaren te enthousiasmeren voor het mooie brandweervak", besluit de woordvoerster.