Archief
WOS

Anderhalf jaar cel na jarenlange mishandeling van zijn kinderen

Een 53-jarige man uit Wateringen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk voor het jarenlang fysiek en psychisch mishandelen van zijn vijf kinderen. Zo zou hij zijn 14-jarige dochter aan haar paardenstaart hebben getrokken en meerdere trappen in het gezicht hebben gegeven. Het meisje brak haar oogkas en neus.

Ook de andere kinderen, van wie de leeftijden variëren tussen de 10 en 17 jaar, werden jarenlang mishandeld door hun vader. De kinderen verklaarden bij de politie dat zij "flinke klappen kregen, op onder meer het hoofd, billen en armen". De kinderen werden veelvuldig uitgescholden, gekleineerd en denigrerend toegesproken, stelt de rechtbank. Twee kinderen werden onder meer uitgemaakt voor 'hoer', 'dikzak' en 'dom en sloom'.

De man verklaarde dat "het hem allemaal even te veel werd" en "er iets knapte in zijn hoofd" toen zijn 14-jarige dochter mopperend naar boven kwam. Het meisje werd aan haar paardenstaart getrokken en kreeg vervolgens trappen in het gezicht. Het meisje verklaarde daarover dat ze na de mishandeling bijna stikte in haar eigen speeksel, bloed spuugde en steeds wegviel. Haar broer trof haar daarna op de grond tegen de deurpost aan. Over de mishandeling zou de vader hebben gezegd dat "het haar verdiende loon was". Volgens hem moest hij veel aan het huishouden doen en had hij stress, omdat zijn recreatiewoning in Den Haag was verzakt.

Door de jarenlange fysieke en psychische mishandelingen hebben meerdere kinderen een posttraumatische stressstoornis (PTSS) opgelopen. Daarnaast kampt een kind sinds de mishandelingen met een slaapstoornis en paniekaanvallen. De rechtbank rekent dit de man zwaar aan. "Juist de man die hen veiligheid in hun jonge jaren had moeten bieden, heeft hen dit ontzegd", aldus de rechtbank in de uitspraak.

Veroordeling

De rechtbank legde de man een celstraf van twee jaar op, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast is hem een contactverbod met zijn ex-vrouw en kinderen opgelegd voor de duur van drie jaar. Ook mag hij de komende drie jaar niet in Wateringen komen, waar zijn kinderen en ex-vrouw wonen. Naast de celstraf moet de man in totaal duizenden euro's aan schadevergoedingen betalen aan zijn kinderen.