Archief
PR

Martijn van IJzendoorn pakt wereldrecord kloksimultaan

Wateringer Martijn van IJzendoorn (26) heeft zaterdag het wereldrecord kloksimultaan dammen binnengesleept. In een tijdsbestek van 4 uur en 24 minuten behaalde hij het benodigde winstpercentage van 70 procent.

Bij kloksimultaan dammen speelt één speler, in dit geval Van IJzendoorn, tegen meerdere spelers tegelijk. Om het wereldrecord in handen te krijgen, nam de Wateringse grootmeester het vandaag in Gouda op tegen vijftig tegenstanders. De Westlander moest een winstpercentage van minimaal 70 procent behalen, en dat is ruimschoots gelukt. Hij won 38 partijen, speelde er 12 remise en verloor er geen enkele. Na afloop stond het winstpercentage op 88 procent. Hiermee nam hij het wereldrecord uit handen van de veelvoudig Russisch wereldkampioen Alexander Georgiev.

In aanloop naar de recordpoging vertelde IJzendoorn dat hij zichzelf optimaal aan het voorbereiden was. "Om te oefenen heb ik onder andere 2 wedstrijden gespeeld tegen 30 spelers. Die won ik met respectievelijk 73 en 85,7 procent."

Van IJzendoorn speelde tegen mensen die zichzelf hiervoor hebben kunnen aanmelden. En die voldoen allemaal aan een bepaalde sterkte. Per tegenstander had hij gemiddeld niet meer tijd dan 2 à 3 seconden per zet.

Kampioen

Al vanaf jonge leeftijd is Van IJzendoorn bezig met het spelletje. Tijdens zijn debuut op het NK in 2017 werd IJzendoorn Nederlands kampioen dammen en sindsdien maakt hij deel uit van Team Nederland. Daarna werd hij nog twee keer derde op het EK. Vandaag, op 16 september 2023, voegt hij daar dus een wereldrecord kloksimultaan dammen aan toe.