Archief
Takeaway, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Takeaway, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Maakt Honselse slager lekkerste gehaktbal van Nederland?

Welke slager maakt de beste gehaktbal van Nederland? Op 26 september weten we het. En net als vorig jaar is Slagerij Groenewegen uit Honselersdijk een van de twaalf kanshebbers.

De wedstrijd Lekkerste Bal Gehakt 2023 is een initiatief van branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers. Woensdag zijn alle ingezonden ballen door een deskundige jury gekeurd. Vanwege de hoge kwaliteit zijn dit jaar dit jaar geen tien, maar twaalf slagers genomineerd.

Dat hij er ook dit jaar weer bij zit, noemt slager Aad Groenewegen 'toch wel weer bijzonder'. Maar wat maakt zijn gehaktballen nou zo lekker? "Wij gebruiken hele verse producten; vers vlees en dat zoeken we goed uit op zeentjes (pezen, red.) en dat soort dingen. We gebruiken losse kruiden als peper en zout, geen mixen. En we gebruiken wat minder paneermeel. Dat heb je nodig om binding te krijgen, zodat je bal niet uit elkaar valt. Maar het wordt er niet lekkerder van. Hoe meer je erin gooit, hoe harder en stugger je bal wordt", vertelt Groenewegen in De WOS van 4 tot 6. "En we gebruiken iets meer varkensvlees. Dat is iets vetter, maar het geeft een lekkerder mondgevoel, een lekkerdere smaak."

Ik vind dat een bal wel lekker in de jus moet zitten.

Aad Groenewegen

Veel anders dan vorig jaar heeft de Honselse slager overigens niet gedaan. "Het is wel dezelfde bal qua smaak en zo. Maar op een gegeven moment hoor je bij de ballen die hoog scoren en dan gaat het om futiliteiten; een klein bruin plekje of er hebben er twee tegen elkaar aan gelegen bij het afkoelen en dan krijg je minpunten."

Nederland gehaktballand

De gehaktbal is een oer-Hollands product. Maar wat is dat nou met Nederlanders en gehaktballen? Groenewegen? "Iedereen kan 'm maken zoals-ie zelf wil. Iedereen heeft wel een recept, bijvoorbeeld van z'n oma. En het is niet heel duur vlees en redelijk makkelijk te maken. Het past overal bij. Wij maken veel kant-en-klaarmaaltijden en overal past wel een bal gehakt bij. Ook is het lekker op een broodje of gewoon koud." En wat vindt hij zelf lekkerst? "Ik vind dat een bal wel lekker in de jus moet zitten."

Niet onbeperkt ballen eten

De uitreiking is op 26 september om 15.30 uur tijdens de beurs van de Verenigde Amsterdamse Slagersorganisatie. Vorig jaar eindigde Groenewegen op plek 4, dus dit jaar ligt de lat weer iets hoger.

Wie overigens denkt dat de slagers op de beursvloer de hele dag alleen maar gehaktballen aan het eten zijn, heeft het mis. "Nee, helaas niet. Het is een beurs voor slagers en poeliers. En dan doen ze dit als wedstrijd tussendoor, zodat het mensen trekt. Dan word je op het podium geroepen en krijg je een beker en een oorkonde, moet je op de foto. Dat is leuk voor de pr."

Beluister het hele gesprek met Aad Groenewegen: