Archief
WOS

Slechtste fietspaden van de gemeente op de schop

De gemeente Westland gaat de slechtste fietspaden aanpakken. In de komende jaren zullen de tegels-fietspaden worden voorzien van betonnen platen.

Het plan was eerst om alle fietspaden uit te voeren met betonnen platen. Deze platen zijn namelijk beter dan asfalt, tegels of klinkers. De platen zijn gemaakt van hoge kwaliteit beton, waardoor ze goed bestand zijn tegen boomwortels. Hierdoor kunnen ze moeilijk scheef gaan liggen.
Bovendien zijn deze platen makkelijker te demonteren dan bijvoorbeeld tegels of asfalt. Mocht er bijvoorbeeld iets onder de weg moeten gebeuren, dan kunnen de platen gemakkelijk uit de weg worden gehaald en ook gemakkelijk weer worden teruggeplaatst. Dat zal de werkzaamheden aanzienlijk versnellen.

Geldkwestie

Het was eerst het idee om alle fietspaden in het Westland te vervangen door deze platen, maar dat zou de gemeente zeker meer dan 35 miljoen euro gaan kosten. Dit vond het college van B en W te duur en daarom is er gekozen voor een renovatie van de slechtste fietspaden.

Nu eerst de Nieuweweg

’Conform de programmering worden de volgende fietspaden in de komende jaren uitgevoerd met grote elementen:

  • Nieuweweg in Honselersdijk (2023)
  • Zwethlaan in Honselersdijk (2024)
  • Grote Achterweg in Naaldwijk (2025).

Daarnaast worden een groot aantal fietspaden aangepakt vanuit de integrale onderhoudsprojecten en de metropolitane fietsroute. "Daarbij is het belangrijk om op te merken dat de toepassing van grote elementen afhankelijk is van verschillende factoren, zoals beschikbaarheid van materialen, capaciteit en subsidies", verklaart de gemeente. "Verder is ook de medewerking van de netwerkbeheerders nodig, omdat veel van de ondergrondse infrastructuur onder de Westlandse fietspaden ligt. In de uitvoering van de werkzaamheden trekken we continu met elkaar op."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland