Archief
WOS

Jaap van Duijn: 'Tuinbouw verdwijnt langzaam uit het Westland'

Wie Westland zegt, zegt kassen. Maar het is nog maar de vraag of dat over enkele tientallen jaren nog steeds zo is. Volgens econoom Jaap van Duijn lijkt de tuinbouw langzaam maar zeker te verdwijnen uit deze streek.

Dat zegt Van Duijn in het programma Westlanders, dat vanaf deze dinsdagavond te zien is op WOS TV. Hij wordt daarin aan de tand gevoeld door Frénk van der Linden.

"Ik ging in de jaren vijftig in Den Haag naar school en dan fietste je nog langs kassen en weilanden. Maar dat beeld is volledig veranderd", begint Van Duijn, die onder meer het boek Geschiedenis van het Westland schreef. "Het is een versteende stad aan het worden, waarbij om begrijpelijke redenen de tuinbouw langzaam verdwijnt. Ik moet nog zien dat er hier over twintig jaar nog tomaten worden geteeld."

Dat die tuinbouw mogelijk verdwijnt, heeft volgens Van Duijn een aantal redenen. "Je hebt ruimtegebrek en personeelsgebrek. Het is ook heel raar dat je al die mensen (arbeidsmigranten, red.) hier naartoe moet halen, omdat mensen van hier niet in de tuinbouw willen werken. Je ziet dat teelten onafhankelijker worden van het klimaat, dus het zit er dik in dat die productie naar landen gaat - wat nu al gebeurt - waar de arbeid goedkoper is, waar de klimatologische omstandigheden beter zijn."

Verdozing van het Westland

Het is geen ontwikkeling die Van Duijn toejuicht. "Ik zou er vóór zijn dat de streek zijn karakter als tuinbouwstreek behoudt, maar dan moet je grenzen stellen aan distributiebedrijven." De econoom wijst naar bedrijventerrein Honderdland. "Een vroegmiddeleeuwse bedijking", weet Van Duijn. "In mijn jeugd was dat een gezellig laantje en daar kon je met je vrienden overheen fietsen. Nu zijn het dozen."

"Ik vind het al fout dat je hier bedrijven naartoe haalt. Het Westland ligt niet handig voor 'dozen', je moet erin en je moet eruit", vervolgt hij. "In De Meern of Woerden is het handiger, want daar kun je meerdere kanten op. Wat moet een bedrijf dat mango's importeert in het Honderdland doen? Die mango's komen in het Honderdland, die komen over drukke wegen en die moeten er ook weer uit over diezelfde drukke weg. Dat had je tuinbouwgebied moeten laten."

Het hele gesprek met Jaap van Duijn is vanaf dinsdagavond 18.00 uur te zien in 'Westlanders' op WOS TV. Daarna is de uitzending ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.

Categorieen:
Nieuws Economie Westland