Archief
Archief WOS

Archief WOS

Ambachtsweg mogelijk weer open, maar bewoners zijn tegen

Een ruime meerderheid van de Westlandse gemeenteraad wil dat de Ambachtsweg in Wateringen vóór het einde van dit jaar tijdelijk wordt opengesteld in verband met de enorme verkeersdrukte in de omgeving. Die wens roept weerstand op bij bewoners van de Ambachtsweg.

De motie is voor de raadsvergadering van woensdagavond ingediend door de fracties van CDA, GemeenteBelang Westland, LPF, VVD, Forum van Democratie en Fractie Van Vliet. Hiermee is er al een meerderheid. Zij willen dat een voorstel voor een oplossing wordt besproken met omwonenden en belangstellenden en dat dit voorstel uiterlijk in de raadscommissie Ruimte van 28 november op de agenda staat.

Dennis Chafiâ (CDA) brengt in herinnering dat de gemeenteraad twee jaar geleden al een motie heeft aangenomen waarin het college is verzocht de Ambachtsweg zo snel als mogelijk te openen. Verkeerswethouder Pieter Varekamp heeft dat, met een beroep op 'verkeersonveiligheid', tot dusver tegengehouden.

Volgens de indieners van de motie heeft Wateringen nu een verkeersinfarct voor zowel doorgaand verkeer als bestemmingsverkeer. Dat probleem wordt al groter door actuele wegafsluitingen en wegwerkzaamheden. En er staan meerdere projecten in en rond Wateringen op de rol die het verkeersinfarct alleen nog maar zwaarder zullen maken, is hun betoog.

'Racebaan'

"Deze weg is een racebaan", zegt Jan Hillenaar. Hij woont aan de Ambachtsweg en is lid van een werkgroep die zich bezighoudt met verkeersveiligheid op deze weg. "De straat openen voor autoverkeer is levensgevaarlijk", vervolgt hij. "Er fietsen hier 's ochtends kinderen om naar school te gaan. Als je ziet hoe breed de weg is, dan zie je dat twee auto's elkaar nauwelijks kunnen passeren. Je kunt je voorstellen wat dat betekent voor fietsers en bromfietsers bij heropening. Zeker als die terecht komen tussen mensen die haast hebben."

CDA-woordvoerder Chafiâ: "In september 2021 is er een motie aangenomen door de gemeenteraad om de Ambachtsweg open te gooien voor autoverkeer. In de tussentijd is er niks gebeurd en we zien dat het op verschillende plekken in Wateringen echt drukker wordt. Met de naderende verkeersopstoppingen en de wegwerkzaamheden die gaan komen, verwachten wij dat het verkeer gaat toenemen. En daarom vragen wij nu de wethouder om snel met een oplossing te komen. En om voor het einde van het jaar, omdat er volgend jaar veel werkzaamheden aan de weg zullen zijn, de Ambachtsweg toch te openen."

Hillenaar: "De openstelling van de weg zal een aanzuigende werking hebben op het verkeer van de A4, want dat komt dan via de Dorpskade door het dorp. Om vervolgens hier door te steken door de Ambachtsweg. Dat lost dus niets op. Verder hameren wij op het feit dat er een verkeerstechnisch onderzoek moet komen. En dat moet gedaan worden door een derde partij en dus niet door de politiek van Westland."

De indieners van de motie willen niet dat de Ambachtsweg permanent opengaat. Chafiâ: "Er wordt hierachter veel gebouwd en de ontsluiting is daar beperkt. Wij willen dat er verderop een juiste ontsluiting komt, waardoor de Ambachtsweg in de toekomst definitief dicht kan. Dat biedt dus perspectief aan de bewoners hier. De opening is een tijdelijke maatregel. Uiteindelijk moet het echt alleen een bestemming voor bewoners worden, zoals nu ook het geval is."

Categorieen:
Nieuws Wateringen Westland