Archief
WOS/Jay Koek

WOS/Jay Koek

Celstraf voor Maassluizer (18) na afpersing van 15-jarige

Een 18-jarige jongen uit Maassluis is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor medeplichtigheid aan afpersing van een 15-jarige jongen in Maassluis. De politie kwam de Maassluizer op het spoor nadat zij de telefoongesprekken van een andere verdachte aan het afluisteren waren.

De afgeluisterde hoofdverdachte had meermaals telefonisch contact met de 18-jarige jongen uit Maassluis. Tijdens de telefoongesprekken hadden de Maassluizer en de andere verdachte het over het afpersen van een 15-jarige jongen in Maassluis. De Maassluizer gaf volgens Justitie 'cruciale informatie' door, die gebruikt is bij de afpersing. Zo had de jongeman informatie over de familie en adres van het slachtoffer. Ook gaf hij aanwijzingen door over hoe de andere verdachte op de locatie van de afpersing kon komen.

Bij de afpersing werd het slachtoffer bedreigd. Zo zei de andere verdachte tegen de 15-jarige jongen: "Kijk, als je mij geld geeft dan heb je geen probleem, als je mij geld geeft steek ik jou niet" en "ren niet weg, want ik ga je afmaken". De verdachte zou daarbij een mes hebben getoond en gezegd hebben dat hij een revolver thuis had liggen. De jongen moest zijn drie sjaals, identiteitskaart, zijn pinpas met pincode en zijn ov-kaart afgeven aan de verdachte met het mes.

De 18-jarige Maassluizer belde tijdens de afpersing met de hoofdverdachte. De rechtbank legt hem een celstraf van 120 dagen op, waarvan 76 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De onvoorwaardelijke celstraf heeft de Maassluizer al uitgezeten, dat betekent dat de verdachte niet meer terug de cel in hoeft. Volgens de rechtbank levert de Maassluizer buiten de afpersing om een positieve bijdrage aan de samenleving, dat is meegenomen in de strafbepaling.

De hoofdverdachte in deze zaak is minderjarig en is veroordeeld tot 120 dagen jeugddetentie, waarvan 75 voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Categorieen:
Nieuws 112 Maassluis