Archief
WOS

WOS

'Als je mijn kinderen vindt, stuur ze dan maar naar de strandtent waar ik zit'

Topdrukte aan het Hoekse strand. Zondag waren er bijna 100.000 bezoekers. Het is nog even wennen voor de samenwerkende hulpverleners. Nieuwe strandbezoekers, nieuwe problemen.

EHBO, strandwacht en politie moesten afgelopen weekend alle zeilen bijzetten om de meest uiteenlopende problemen van badgasten op te lossen. "Er komen veel nieuwe mensen met de metro naar het strand. Die kijken naar de zee en zien relatief kleine golfen. Ze snappen nog niet dat de Noordzee anders is dan de Kralingse Plas; als je in een mui terecht komt, is dat levensgevaarlijk", zegt Rob Lange van de EHBO, terugkijkend op een druk weekend. "Zo moet de Hoekse strandwacht meer dan normaal uitrukken om zwemmers uit de branding te halen. Met de strandwachten hebben wij een hele goede samenwerking. Die brengen drenkelingen vaak direct naar ons toe. Zij hebben tientallen mensen gered. Wij lappen ze op of ze worden afgevoerd om 'secondary drowning' te voorkomen."

Vermiste personen

Wat Lange het afgelopen weekend heeft verbaasd, is hoeveel kinderen er vermist waren. "We hadden dagelijks ongeveer twintig vermiste kinderen. Dat komt doordat ouders het schijnbaar belangrijker vinden om hun telefoon in de gaten te houden dan hun kinderen. Ze laten hun kinderen zonder begeleiding naar toiletten gaan en laten ze zonder (gratis af te halen) bandje zwerven over een super druk strand. Die kinderen weten dan niet meer waar hun ouders zitten. Er was zelfs een vrouw die ons vanuit een strandtent belde. Haar twee kinderen waren vermist. Als wij ze gevonden hadden, konden we ze naar die strandtent brengen. Zo'n nonchalance snap je toch niet. We hadden ook twee kinderen die ruim drie uur bij ons op de post hebben gezeten. Hun ouders vonden het schijnbaar best dat ze vermist waren. Uiteindelijk hebben we ze maar eten gegeven, want ze hadden honger. Tja, op dit moment vind ik niks meer gek; er gebeurt hier van alles."

100 punten

Lange is blij met de goede relatie met de strandwacht en de politie. "De politie helpt ons bij het opsporen van vermiste kinderen of ouders. Ik geef 100 punten aan de politie voor wat zij de afgelopen dagen allemaal gedaan hebben. Het is voor nu een dag om een beetje op adem te komen. Dat is ook wel fijn."