Archief
WOS

WOS

Zorgen om mogelijke komst vluchtelingen in Den Hoorn

Bewoners van woningen in de Harnaschpolder in Den Hoorn zijn niet blij met de voorgenomen komst van 225 vluchtelingen aan de Harnaschdreef.

"We zijn er met z'n allen niet blij mee dat dit gaat gebeuren vlak voor onze neus", zegt een bewoner van het appartementencomplex aan de overkant van de weg. Hij maakt zich onder andere zorgen om overlast. "En waar gaan we deze mensen naartoe sturen? De scholen zitten vol, de Plus supermarkt moet extra schappen gaan neerzetten, want waar moeten ze anders boodschappen doen? Waar gaan ze naar de dokter?" Hij had liever gezien dat de vluchtelingen werden verspreid over de drie kernen.

Een andere bewoner noemt het 'niet echt prettig'. "We zijn op een bijeenkomst geweest waar de burgemeester van alles vertelde dat hij niet waar kan maken. Dat is een beetje vreemd. Plus dat we bang zijn dat de huizen in waarde gaan dalen." De man vindt het aantal vluchtelingen te veel, voor hem zou 'zeker de helft' acceptabel zijn.

"Ik begrijp dat die mensen opgevangen moeten worden. Dat vind ik heel fijn", vertelt een vrouw die ook in de wijk woont. "Niemand wil ze in z'n voortuin. Wij zitten echt er tegenover en de locatie is mijns inziens voor gezinnen gevaarlijk. Er ligt een hele drukke weg met vrachtwagens, de kinderen zijn anders opgevoed dan hier. Ik ben bang dat die kinderen zo de straat oversteken. Het leed is niet te overzien."

'No go'

Volgens fractievoorzitter Ed Roeling van de grootste oppositiepartij Mijn Partij, is de locatie 'technisch gezien' geschikt voor de komst van vluchtelingen. "Maar dit gaat niet over de techniek, maar over de zorgen en emoties die dit plan oproept." Hij is er niet blij mee, dat het COA niet kan voldoen aan de wensen van de gemeente. In plaats van 'voornamelijk' gezinnen en vluchtelingen die langer in de asielprocedure zitten, gaat het nu om 50 procent gezinnen en 50 procent vluchtelingen die langer in de asielprocedure zitten. "En bijna raadsbreed was er de wens om geen alleenstaande minderjarige asielzoekers op te vangen. Daar is ook niet aan voldaan, want er zullen er 25 worden geplaatst. Daar zijn ook heel veel vragen over wat ons betreft is dat een no go."

Coalitiepartij VVD is van het begin af aan al tegen de komst van vluchtelingen naar Midden-Delfland. CDA (coalitie) en OGP (oppositie) nemen voorlopig nog geen standpunt in. Zij willen eerst alle feiten helder hebben.

Op 11 oktober staat de mogelijke komst van vluchtelingen op de agenda in een extra commissievergadering. Twee weken later valt het definitieve besluit.