Archief

Wat zou erin zitten? Oude kluis Poeldijk wordt geopend

Wat zit er toch in die kluis in het voormalige veilinggebouw in Poeldijk? De kluis is in ieder geval sinds 1974 niet meer geopend, maar deze week komt daar verandering in. Een bedrijf is woensdag begonnen met het ontcijferen van de code.

De kluis is samen met het gebouw in 1974 verkocht aan de vorige eigenaar: Van der Arend. Er was alleen geen code bekend, waardoor de kluis al die tijd niet geopend is. De nieuwe eigenaar Bart van Zijderveld wil nu toch eens gaan kijken wat er in de kluis zit. Daarom heeft hij de hulp ingeschakeld van Barry Wels, een expert in het openen van kluizen. Wels weet zeker dat hij de kluis gaat openen. Het is echter nog de vraag of dit met of zonder schade zal gebeuren. "Dit specifieke type heb ik één keer zonder schade kunnen openen en één keer moest het met schade", aldus Wels.

Opening

Als Wels het slot eenmaal ontgrendeld heeft, blijft de kluisdeur nog even dicht. Aankomende vrijdag krijgt Koos Verbeek de eer om de kluis te openen tijdens een officieel moment. Dan wordt de (mogelijke) inhoud getoond. Tot die tijd is de kluis afgesloten met speciale tape, waaraan te zien valt of het is geopend of niet. Hierdoor is het gegarandeerd dat de kluis sowieso tot vrijdag gesloten blijft.

Tekst gaat verder onder de video.

Mogelijke inhoud

Er is tot nu toe nog niets bekend over wat er mogelijk in de kluis kan zitten. Van Zijderveld denkt zelf dat de kluis leeg is, want meestal worden kluizen niet verkocht voordat ze leeggehaald zijn. "Stiekem hoop ik op oude papieren of aktes, waardoor oude verhalen van de vroegere veiling weer boven water komen drijven."