Archief

Schimmels in Maassluise woning: "Mijn dochter wil niet in haar slaapkamer slapen"

Sinds anderhalf jaar heeft de Maassluise familie De Bruijn een schimmelprobleem in huis. "Wij moeten hier weg, maar de woningcorporatie is niet aanwezig of negeert ons", zegt bewoonster Fabiola de Bruijn.

Het leed

"In de woonkamer zit schimmel, mijn betonnen vloer is nat, mijn muren zijn nat en er groeien paddenstoelen in de kruipruimte." Zo begint Fabiola de Bruijn haar beklag tegenover de WOS. "En nog wil woningcorporatie Maasdelta niets doen", vervolgt zij haar verhaal. "In de slaapkamer van mijn dochter is een hele muur bedekt met schimmel. Een andere muur is behandeld, maar zolang de buitenmuur nog niet is aangepakt, kunnen wij daar verder niets mee."

Haar man Berend Jan de Bruijn onderstreept het verhaal. "Ik slaap al acht jaar op de bank, omdat wij niet genoeg kamers in huis hebben", zegt hij. "Door het schimmelprobleem wil mijn dochter niet meer in haar kamer slapen, omdat zij zichzelf daar niet lekker voelt. Zij slaapt nu op de bank en ik slaap in haar kamer. En dat is niet gezond. Ik ga 's ochtends eerst buiten een rondje lopen in de frisse lucht om weer een beetje op adem te komen." Fabiola de Bruijn vult aan: "We merken dat zodra de kruipruimte opengaat, of gewoon als je in de kamer aanwezig bent, dat je continu last hebt van hoofdpijn. Je voelt je niet lekker."

Artikel gaat verder onder de video.

Professioneel advies

In april is de woning bezocht door een adviesbureau dat zich heeft gespecialiseerd in de bestrijding van vocht. Het bureau concludeerde dat de schimmelvorming een gevolg is van vocht dat via de buitenzijde de woning binnendringt. Bij een eerdere gevelrenovatie is het voegwerk niet hersteld, waardoor het vocht nu van buiten naar binnen kan. Ook zijn er onvoldoende ventilatiemogelijkheden in de woning.
"Op basis van het rapport zou Maasdelta actie ondernemen, maar dat doen zij dus niet", zegt De Bruijn.

Maasdelta

Woningcorporatie Maasdelta zegt op de hoogte te zijn van de schimmelproblematiek en de urgentie van deze kwestie in te zien. In een reactie aan de WOS schrijft zij: "We hebben nauwgezet aandacht besteed aan alle aanbevelingen die in het rapport zijn opgenomen en zijn druk bezig met de implementatie ervan. Hoewel nog niet alle maatregelen zijn afgerond, zijn ze al in gang gezet door onze onderaannemers. Wij streven ernaar om de resterende maatregelen zo snel mogelijk af te ronden."

Ook schrijft de woningcorporatie: "Diverse acties, zoals het herstel van het voeg- en metselwerk, zijn reeds gedaan. Ook is de kruipruimte leeggepompt en gereinigd. Op de planning staan nog zaken als verwijdering van bestrating aan de zijgevel, gevolgd door grondafgraving en heraanleg van de bestrating. Ook zijn wij nog bezig met het optimaliseren van het mechanische ventilatiesysteem."

Familie De Bruijn is daar sceptisch over, maar zegt hoe dan ook strijdbaar te blijven: "Wij blijven vechten totdat Maasdelta dit oplost."