Archief
WOS

WOS

Ouderen ontmoeten elkaar in Lierse Huiskamer: 'Goed dat het er is'

Een echt dorps gevoel is in de Huiskamer in De Lier te vinden. De koffie staat klaar en aan tafel wordt gesproken over van alles en nog wat. Het is een prachtige plek waar (eenzame) Lierenaren even een bakkie kunnen doen met elkaar.

De Huiskamer is nu zo'n drie jaar te vinden in de Lierse Hoofdstraat. Bijna iedere dag staat de koffie hier tussen 10.00 en 12.00 uur klaar, waar vele ouderen op afkomen. Inmiddels is het voor veel van hen een belangrijke plek om in contact te blijven met anderen. "Zelf ben ik ook alleenstaand, zo zijn er heel veel hier", begint vrijwilliger Jaap Buitelaar. Terwijl hij ons te woord staat, schenkt hij de koffie in voor de gasten. "Als we niet veel aan de hand hebben, gaan we even een bakkie doen hier."

Jaap Buitelaar schenkt de koffie in WOS

'Voor iedereen'

De ontmoetingsplek is ooit gestart als pop-up-kerk van de PKN De Lier. Maar inmiddels is het meer dan dat. "Je moet het niet als kerk zien. Het is voor iedereen", aldus Buitelaar. Een van de vaste bezoekers die ook aanschuift voor de koffie is Annie Lagerwerf. "Het is heel laagdrempelig, letterlijk en figuurlijk. Goed dat het er is en meer mensen moeten er gebruik van maken", zo is ze van mening.

Ook Frans Voskamp is geregeld in de Huiskamer te vinden. "Ik ben hier terechtgekomen doordat ik vaak met mijn hondje door De Lier loop. Als je dan ziet dat er een plekje is waar je aan kan schuiven en mee kan praten, dan ben je heel gauw gewend", vertelt hij. Voskamp verloor zijn vrouw drie jaar geleden en moet sindsdien alleen verder. "Dan is het een heel mooi plekje om bij elkaar te komen. Er wordt naar je geluisterd (of niet), maar dat merk je niet", grapt Voskamp. Ook wordt er vaak wat lekkers meegenomen voor bij de koffie. "De ene keer brengt de bakker wat en de andere keer heeft iemand thuis wat staan bakken. Alles is vrijwillig."