Archief
Omroep West

Meer lokale groenten en bloemen te koop deze winter, kwekers gaan na crisis 'vol gas' dóór

Met het dalen van de gasprijzen en het investeren in duurzame oplossingen, durven kwekers - nadat veel van hen vorig jaar kassen moesten sluiten of productie moesten stilleggen - nu weer door te gaan met produceren.

De winter van 2022 was een sombere voor santini-kweekster Juliska van Breggen in 's-Gravenzande. Ze was een van de kwekers die haar kas vorig jaar moest sluiten. "Tegen deze prijzen kan geen opbrengst op", vertelde ze destijds. Bij de pakken neerzitten, deed ze echter niet. In haar andere kas werden de lampen uitgezet en ondertussen investeerde ze in duurzame maatregelen. "Zoals ledverlichting en ontvochtigers aanbrengen", vertelt de kweekster. "Daarmee wordt warme vochtige lucht de kas ingezogen. We besparen door deze maatregelen nu 30 procent op elektra, en 40 procent op gas. Daardoor kunnen we deze winter gewoon doorgaan."

Bloemkolen in plaats van bloemen

Hetzelfde geldt voor Bert van Ruijven van Arcadia Chrystanten in De Lier. Omdat het kweken van zijn chrysanten vorig jaar niet meer geheel rendabel was, expirimenteerde hij met het kweken van bloemkolen. "Want die hebben minder licht nodig", zegt hij. Maar dit jaar maken de bloemkolen gewoon weer plaats voor chrysanten. "Het was een eenmalig iets. We hebben een deel van ons gas nu kunnen vastleggen. Het ziet er allemaal goed uit."

Dat de meeste kwekers komende winter doorgaan, ziet ook Arne Bac, sectorspecialist van de Rabobank. "Dat heeft meerdere oorzaken. Punt één is dat de energieprijzen zijn gedaald, waardoor er geen acuut risico meer is. Daarnaast gebruiken veel kwekers door het inzetten van duurzame oplossingen minder gas én zien wij dat de prijzen van groente en fruit enorm zijn gestegen, waardoor een groter deel van de hoge kostprijs kan worden gedekt." Tomatenkweker Richard Hartensveld van kwekerij Schenkeveld gaat nog niet volledig door deze winter. "Vorig jaar zetten we álle lampen uit. Dit jaar gaat de helft van de belichting weer branden." Ook hij heeft volop geïnvesteerd in duurzame maatregelen.

Volgens Bac (Rabobank) kunnen we komende winter weer meer groenten uit Nederland in de schappen verwachten. "Vorig jaar was dat bijna niet het geval. Maar deze winter is het teeltniveau weer op het niveau van 2020/21."

Artikel gaat verder onder de video.

Duijvestein ging wel door

Chrysantenkweker Wouter Duijvestein uit Hoek van Holland ging vorig jaar wel volledig door met produceren. "Er waren vooral veel kwekers die het risico niet durfden te nemen", legt hij uit. "Wij hebben dat wél gedaan en dat is goed uitgepakt. Omdat er zoveel kwekers om ons heen stopte, ontstond er een enorm hoge verkoopprijs, waardoor we onze hoge kosten toch konden dekken."

Daarnaast heeft de gascrisis volgens hem de algehele tuinbouwsector veel positiefs opgeleverd. Duijvestein: "We hebben heel veel geleerd van hoe we slimmer en met minder gas toch kunnen produceren. Er zijn gave initiatieven ontstaan, we hebben geleerd dat we best met een graadje minder kunnen en uiteindelijk zijn we in de gehele sector veel minder gas gaan gebruiken. En ik verwacht dat dit proces de komende jaren alleen maar zal doorzetten."