Archief

Groot onderhoud koelinstallaties FloraHolland: 'Zijn 40 jaar oud'

Mocht je de afgelopen tijd langs Royal FloraHolland in Honselersdijk hebben gereden, dan heb je vast de grote installaties aan de kant van de Burgemeester Elsenweg gezien. Het zijn tijdelijke koelinstallaties, omdat de oorspronkelijke installaties in onderhoud zijn.

"De koelcel is ondertussen 40 jaar oud en de onderdelen zijn toe aan vervanging", legt assetmanager Friso Sijbertsma uit. Daarvoor is de hele koelinstallatie stilgelegd. Maar de bloemen en planten die dagelijks binnenkomen, moeten wel gekoeld blijven worden. "We moeten behoorlijke onderdelen vervangen en de koelcel daarom uitzetten. Om het dagelijkse proces te waarborgen hebben we nu de tijdelijke koelinstallatie", aldus Sijbertsma.

Vanuit de tijdelijke koelinstallaties lopen er nu allerlei slangen die naar de koelcel worden geleid via aangelegde constructies. Op deze manier blijft de cel tot januari gekoeld, want dan moet het onderhoud achter de rug zijn. De capaciteit van de koelcel blijft overigens onveranderd na de werkzaamheden. "Alles blijft hetzelfde. Het is hetzelfde als met je auto, je moet af en toe wat onderdelen veranderen", aldus Sijbertsma.