Archief
WOS

WOS

Viaduct bij Coldenhove vernoemd naar Westlandse oud-militair

Het viaduct onder de A20 nabij bedrijventerrein Coldenhove in Maasdijk wordt vernoemd naar Bas Alsemgeest. Deze oud-militair kwam in 2001 om tijdens een missie in Bosnië.

Alsemgeest werd in 1980 geboren in het Zeeuwse Goes, maar verhuisde enkele jaren later naar Naaldwijk, de plaats waar zijn ouders vandaan kwamen. Hij ging uiteindelijk het leger in en werd 'kannonier der eerste klasse' bij de 14de Afdeling Veldartillerie op de Tonnetkazerne in 't Harde. Vanwege zijn drijvende wilskracht werd hij soms generaal Pitbull genoemd.

Aan het begin van deze eeuw werd zijn eenheid aangewezen om een bijdrage te leveren aan de vredesmacht SFOR in Bosnië en Herzegovina. Het detachement werd achter de hand gehouden voor het geval dat er in de overgangsfase gedurende de verkiezingen op dat moment rellen zouden uitbreken. In mei 2001 kwam hij om tijdens een oefening. Alsemgeest ligt nu begraven op de gemeentelijke begraafplaats in Naaldwijk.

Vernoeming

Het viaduct over de A20 krijgt nu de naam van Alsemgeest. Dit gebeurt in het kader van het nationaal project 'Vernoeming omgekomen militairen tijdens missies'. Dit project is een initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid.

Het doel is drieledig. Ten eerste omgekomen militairen eren en herdenken. Ten tweede het Nederlandse volk erop attenderen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat veel militairen hiervoor de hoogste prijs betalen. Ten slotte is het doel de veteranen meer onder de aandacht te brengen van het brede publiek.

Het bordje hangt er inmiddels al. Komend najaar wordt het formeel onthuld.