Archief
Archief WOS

Archief WOS

Meer inkoopopdrachten van gemeente Westland naar lokale ondernemers

Afgelopen jaar is 38 procent van de wat grotere inkoopopdrachten van de gemeente Westland gegund aan lokale ondernemers. Dat betekent een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2021, toen het om 23 procent ging.

Dit staat in een brief van het Westlandse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het gaat om alle gegunde inkoopopdrachten met een waarde groter dan 30.000 euro, met inbegrip van enkele gegunde inkoopopdrachten met een lagere waarde.

In 2022 ging het hierbij om inkoopopdrachten met een totale waarde van 70,4 miljoen euro. Hiervan is voor bijna 27 miljoen euro gegund aan lokale ondernemers. In 2021 betrof het een totale inkoopopdrachtwaarde van iets meer dan 31 miljoen euro, waarvan voor bijna 7,2 miljoen euro werd gegund aan lokale ondernemers.

De zogeheten inbesteding aan de sociale werkvoorziening Patijnenburg, waarmee een overeenkomst voor tien 10 jaar mee is gesloten, beloopt een kwart van de totale waarde van de afgeronde opdrachten.

Aanbestedingen

Bij enkelvoudige en meervoudige onderhandse aanbestedingen kunnen (lokale) partijen zelfstandig door de gemeente Westland worden uitgenodigd. In 2022 zijn er 62 van dat soort aanbestedingen uitgevoerd. In totaal zijn er 24 lokale partijen benaderd om een offerte uit te brengen. 14 van deze lokale ondernemers hebben uiteindelijk de opdracht gegund gekregen. "In die gevallen dat er geen lokale partijen zijn benaderd om een offerte uit te brengen, waren er geen (geschikte) lokale ondernemers bekend", verklaart het college. In 2022 hebben zich 14 nieuwe bedrijven aangemeld voor registratie in de databank lokale ondernemers, waarmee het totale aantal ingeschreven ondernemers op 260 staat.

Ook bij inkopen met een waarde lager dan 30.000 euro zit een belangrijk deel inkoopomzet bij lokale ondernemers. Om een completer beeld te geven van de totale hoeveelheid inkopen bij lokale ondernemers is dit onderzocht op basis van alle inkoopgerelateerde betalingen aan lokale ondernemers. "We willen benadrukken dat gegunde opdrachten en betalingen aan leveranciers niet altijd in dezelfde periode plaats vinden", verklaart het college.
Uit dit onderzoek is gebleken dat 27 procent (circa 35,2 miljoen euro) van de totale waarde van inkoopgerelateerde betalingen (129 miljoen euro) is verricht aan lokale ondernemers.