Archief
Janneke Middendorp

Janneke Middendorp

Extra aandacht voor verkeersveiligheid na zomervakantie

De scholen zijn weer begonnen. Een jaarlijkse periode waarin relatief veel jongeren slachtoffer worden van een verkeersongeval.

In de afgelopen vier jaar raakten in Zuid-Holland 161 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar in september gewond bij een verkeersongeval. Dat is anderhalf keer zoveel als in een gemiddelde maand. Goede reden om het nieuwe schooljaar te starten met een voorlichtingscampagne.

Maand van de veilige schoolomgeving

Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland organiseert vanaf vandaag de "Maand van de Veilige Schoolomgeving". Dit doen zij in samenwerking met gemeenten en scholen. Het idee is om ouders, scholieren en medeweggebruikers bewust te maken van de risico’s die komen kijken bij het reizen van- en naar school. Zo wordt op scholen de zogenaamde 'Ouder-Kind' deal gepromoot. Ouders en kinderen worden daarmee gestimuleerd om te praten over verkeersveiligheid, maar ook om tot afspraken te komen. Een voorbeeld: De ouder belooft de telefoon in de auto op stil te zetten, het kind belooft de telefoon op de fiets in de rugzak te houden.

Start van de campagne

Maandagochtend werd de campagne officieel afgetrapt op de Jozefschool in Schipluiden. Wethouder Melanie Oderwald-Ruijsbroek kwam daar op de fiets naartoe om de basisschoolleerlingen een prettig schooljaar te wensen. Ook deed zij mee aan een fietsdemonstratie, waarbij leerlingen lieten zien tussen pionnen te kunnen doorfietsen. Verder werd er geoefend met het oversteken van een zebrapad en kregen de kinderen tips-en tricks over hoe te handelen in het verkeer.

De kinderen zelf waren enthousiast over de aftrap van het nieuwe schooljaar, al was het voor sommigen ook even wennen. Zo zegt een aanwezige leerling tegen de WOS: “Ik vind het leuk om weer op school te zijn, maar wel jammer dat ik nu niet meer kan uitslapen." Een klasgenoot vindt het wel belangrijk dat er aandacht wordt gevraagd voor verkeersveiligheid: "Als je geen ongeluk wilt krijgen, moet je gewoon weten hoe je goed moet fietsen naar school."