Archief
PR

Van IJzendoorn gaat voor wereldrecord simultaandammen

De Wateringse dammer Martijn van IJzendoorn doet op 16 september een aanval op het wereldrecord kloksimultaandammen. Hij neemt het in Gouda op tegen liefst vijftig tegenstanders.

Het record is nu nog in handen van de Rus Alexander Georgiev, die het in 2017 opnam tegen 45 tegenstanders. Van IJzendoorn speelt komende maand tegen nog eens vijf tegenstanders extra. Vereiste om het record in handen te krijgen, is dat hij ten minste 70 procent van de maximale score moet halen.

Dit weekend had de 26-jarige Westlander zijn tweede oefensessie. Nadat hij begin augustus in IJsselstein een score van 73,33 procent behaalde, kwam hij nu in Biljart & Bridge Centrum De Hoog Gouda - de thuishaven van zijnvereniging Damlust - tot een score van 85,71 procent. Van de 28 partijen won hij er twintig en remiseerde hij acht keer. Dat deed hij bovendien in drie uur tijd.

Drie kwartier

De sterke Steven den Hollander was na 45 minuten het eerste slachtoffer. Een kwartier later, bij een stand van 8-0, moest Van IJzendoorn tegen Wynton Meijer zijn eerste verliespunt incasseren. Na twee uur was het al 33-3 (vijftien keer winst, drie keer remise) en nog een half uur later was het al zeker dat hij de limiet van 70 procent zou halen. Tegen Klaas Bor ontsnapte de Wateringer aan verlies, maar verder kwam hij nergens in al te grote problemen. De 15-jarige Monsternaar Stan van der Meer wist op het laatst met een schijf achterstand fier overeind te blijven.

"“Het ging nog veel beter dan ik had verwacht", zegt Van IJzendoorn. "In de vorige oefensessie duurde het heel lang voordat ik op de meeste borden voordeel kreeg. Nu had ik al snel veel succes met een combinatie maar dat kwam ook doordat ik scherpere standen ben gaan spelen. Dat hielp enorm. Ook ben ik anders mijn rondjes gaan lopen, nu tegen de klok in. Daardoor doe ik mijn zetten meer in de loopbeweging en daardoor makkelijker en sneller. Dat neem ik allemaal mee naar 16 september als het er echt om gaat."