Archief
FC 's-Gravenzande

Boal-toernooi razend populair: 'Meerdere aanvragen uit VS en Japan'

Het internationale Boal-jeugdtoernooi bij voetbalclub FC 's-Gravenzande is in volle gang. Wat ooit begon met, aanvankelijk, twaalf ploegen, is inmiddels uitgegroeid tot een toernooi waarvoor topclubs in de rij staan.

Eigenlijk had de organisatie dit jaar een jubileum willen vieren. Maar door twee coronajaren wordt dit jaar niet de tiende, maar de achtste editie gehouden. De organisatie heeft zestien teams vastgelegd uit negen verschillende landen. "Zelfs uit de VS en Brazilië. Een heel mooi internationaal deelnemersveld", glundert organisator Jan van der Deijl op WOS Radio.

Op de deelnemerslijst van het toernooi voor spelers tot 14 jaar staan naast gastheer FC 's-Gravenzande onder andere PSV, Chelsea, Bayer Leverkusen en Budapest Honved. Clubs die graag willen komen. En dat is allemaal te danken aan die allereerste editie van 2014. "We zouden toen beginnen met twaalf ploegen en eigenlijk zaten we al volgeboekt. Toen zei Chelsea dat ze ook wilden komen, omdat ze hadden gehoord welke clubs allemaal meededen." En zo stond drie weken voor de start van het toernooi een delegatie van de Londense grootmacht op het Juliana SPortpark. "We hebben ze alles laten zien. En ze vonden het zo mooi, dat ze zeiden: als jij het wil, komen we op jouw voorwaarden", zegt Van der Deijl. "Dat lieten ons geen twee keer zeggen. Ik had toen nog Sparta Rotterdam in de reserve, net als Swindon Town uit Engeland en een Brabants jeugdteam. Toen gingen we binnen 24 uur van twaalf naar zestien."

En de clubs willen elk jaar graag terugkomen. "Iedereen vindt het niveau erg hoog. We zijn nu zo ver dat we makkelijk 24 teams kunnen neerzetten. Zoveel aanvragen krijgen we."

Beluister het hele gesprek met Jan van der Deijl:

Vele aanvragen

"We hebben nu zelfs drie aanvragen gekregen uit de VS, drie uit Brazilië en uit Japan wilden er vier komen", vervolgt Van der Deijl. "Maar we kunnen het niet allemaal kwijt. Organisatorisch zou het kunnen, maar huisvesting is het grote probleem." De meeste van die ploegen worden ondergebracht in hotels in de omgeving. Van vier ploegen logeren de spelers bij gastgezinnen.

Wie gaat dit toernooi winnen? Van der Deijl: "Ik ben persoonlijk een grote fan van Manchester United en ben blij dat ik ze voor het eerst heb kunnen binnenhalen. Die tip ik. Borussia Dortmund is altijd een gevaarlijke tegenstander. En ik ben heel benieuwd naar AZ, want die hebben de beste jeugdopleiding van Nederland."

Zaterdag sprak verslaggever Ruud de Jong met organisator Leo de Haan: