Archief
Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland

'Geen geld weggegooid door omgevallen paddenschermen'

Het omver rijden van de paddenschermen in Duinvallei Watergat in Monster zorgt niet voor vertraging van de bouwplannen in dat gebied. Dat zeggen de gemeente Westland en Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom (OBWZ) tegen de WOS.

De schermen stonden daar om te voorkomen dat de rugstreeppad terugkeert in het gebied. De rugstreeppad is een beschermde diersoort en het niet is toegestaan om te bouwen in het leefgebied van dit dier. Volgens OBWZ zaten er vijf padden in Watergat en die zijn vorig jaar allemaal gevangen en teruggeplaatst in het nabijgelegen duingebied. De Omgevingsdienst Zuid-Holland had daarvoor toestemming gegeven. "Het gebied is afgezet met zogenaamde paddenschermen om terugkeer van deze dieren te voorkomen", aldus OBWZ.

Een aannemer die door de gemeente is ingehuurd om het gebied te maaien, heeft de schermen onlangs echter omver gereden. Dit betekent dat de rugstreeppadden weer terug zouden kunnen keren. 'Operatie mislukt; de instandhouding van de rugstreeppad is nodeloos in gevaar gebracht', vonden de bewoners in Monster-Noord. Zij noemen de wegvangoperatie nu 'weggegooid geld'.

"Er is geen geld weggegooid. De kosten kunnen worden verhaald op de aannemer", aldus een woordvoerder van de gemeente. OBWZ vult aan: "Ook zal worden gecontroleerd of er onverhoopt een rugstreeppad het terrein is opgekomen. Mocht dat het geval zijn, dan zullen deze dieren worden afgevangen en in het nabijgelegen duingebied worden teruggeplaatst."

Het bouwproject, waar omwonenden al langer tegen protesteren, loopt volgens de gemeente geen vertraging op.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Monster