Archief

Moeder en dochter runnen historisch kaaswinkeltje in Maassluis

De geliefde plek waar generaties Maassluizers hun kaas en zuivel hadden gekocht, dreigde voorgoed te verdwijnen uit de lokale geschiedenis. Maar de Maassluizers kunnen opgelucht ademhalen, want Els Koffeman en haar dochter lieten zich de kaas niet van het brood eten.

Eerder dit jaar kondigden Martijn en Carry Opbroek het einde van een tijdperk aan. Het echtpaar stopte met het runnen van Het Kaaswinkeltje aan de Nieuwstraat in Maassluis. En dus leek het voor het eerst in 125 jaar niet meer mogelijk om daar kaas en zuivel te kopen. "Ik ben als Bourgondiër in Antwerpen geboren en dan kom je naar Maassluis en dan mis je dat gewoon. Dus ik dacht, dit is een prachtige winkel om voort te zetten", begint Els Koffeman.

Maar zo'n mooie winkel runnen, kun je niet alleen. "De vorige eigenaren zeiden dat je sowieso op donderdag, vrijdag en zaterdag iemand nodig hebt om te helpen. En doordat ik meeliep, zag ik inderdaad dat je de winkel niet alleen kan runnen. In januari dacht ik, ik vind vast wel een medewerker. Maar de opening kwam steeds dichterbij. Nu heb ik twee fantastische dochters en een van m'n dochters was net klaar met haar studie. Ik dacht, als zij niet weet wat zij na haar opleiding wil doen, kan ze altijd hier komen werken. Maar zij was al aangemeld voor een hbo-studie."

Tekst gaat verder onder de video.

"Ik zag er best tegenop om nog eens vier jaar naar school te gaan. Ik ben nu eenmaal geen schoolkind. Ik wil sowieso m'n moeder een jaar helpen om op te starten en dan kijk ik daarna wel verder", zegt dochter Gina. "Heel veel mensen vinden het super leuk dat we als moeder en dochter samen in de winkel staan. En soms helpt mijn oma ook", zegt Gina. "Dan staan er drie generaties in de winkel. Dat is superleuk."

Een echt familiebedrijf dus. Maar ook wordt er een stukje geschiedenis voortgezet. "In deze winkel wordt al meer dan honderd jaar zuivel verkocht. Vroeger werden de producten nog vanaf de achterkant door kleine raampjes naar boven getakeld. Als ik daar de foto's van zie, besef je pas hoeveel historie dit pand heeft. Iedereen kent het kaaswinkeltje in de Nieuwstraat. Daar moet je zijn", sluit Els af.