Archief
WOS

Schrijfster José van Winden: 'Mijn eerste boek wordt nog steeds heel veel geleend bij de bieb'

José van Winden bracht begin deze zomer haar tweede boek 'Vijf jaar later' uit. Ze hoopt dat het net zo'n succes wordt als haar vorige roman.

Deze zomer spreken we op WOS Radio wekelijks met een schrijver uit de regio. Deze week José van Winden uit Schipluiden.

"Zes jaar geleden kwam het boek uit waar het mee begon: Weekendje weg. Dat is de voorloper van Vijf jaar later. Dit boek zou eigenlijk vijf jaar later uitkomen, maar door omstandigheden is het een jaartje later geworden. In de tussentijd heb ik nog een prentenboek geschreven: Cheeta en Slo in Cittaslow", vertelt de schrijfster.

De boeken gaan over vijf zussen (in het tweede deel is een van hen overleden aan kanker), die samen een (lang) weekend weg gaan. "Ze hebben allemaal geheimen voor elkaar hebben en verlangens die ze niet willen delen. In dat weekend komt alles naar boven, waardoor er allerlei conflicten ontstaan. Het lijkt alsof het allemaal misgaat, maar dat blijkt toch wel mee te vallen", zegt Van Winden over Weekendje Weg. Ook in het tweede boek komen de zussen in allerlei situaties terecht. "Het klinkt heel zwaar, maar dat is het niet. Het is echt een feelgood roman."

In de bibliotheek

"De boeken zijn heel goed ontvangen, maar met is niet zo dat je gelijk een bestseller hebt. (...) Wat ik heel fijn vond, is dat Weekendje weg ook heel goed werd ontvangen in de bibliotheken. Nu zes jaar later wordt Weekendje weg nog steeds heel veel geleend. Ik hoop dat dat met Vijf jaar later ook zo is, maar omdat dat boek nog heel vers is, is het nog niet aangekocht."

Waar haalt Van Winden haar inspiratie uit? "Vooral uit plekken waar ik kom. De locatie uit Weekendje weg, daar ben ik ook met vriendinnen geweest. Dat blijft dan hangen en op een gegeven moment komt daar een verhaal uit. Met vijf jaar later had ik precies hetzelfde: ik ben op een bepaalde plek en dan denk ik: 'O, hier gebeurt iets'. Daarna komen de personages erbij en van daaruit de handelingen, het verhaal en het plot."

Docent Engels

Van alleen het schrijven leven, kan Van Winden niet. "Tot twee jaar geleden was ik hiernaast tekstschrijver, waarbij ik voornamelijk zakelijke teksten schreef. Maar ik heb ook musicals geschreven. Twee jaar geleden ben ik met een lerarenopleiding begonnen. Nu ben ik docent Engels en hangt het schrijven er nog maar een beetje bij."

Als docente weet ze ook of de jeugd nog graag leest. "Wat je nu heel erg merkt is dat er juist heel veel gelezen wordt. Maar dan vooral young adult in het Engels. In Leidschendam heb je een heel grote boekwinkel en de helft van de boeken is Engels. Dat verkoopt ontzettend goed. Als ik echt van het schrijven zou willen leven, moet ik overstappen op Engels en dan young adult. Andersoortige boeken worden toch minder gelezen door de jeugd."

Tot slot, wat zijn de toekomstdromen? "Mijn achtergrond is scenarioschrijver, dus ik heb wel bij de eerste ideeën voor Weekendje weg gesproken met een regisseur of producent. Ik heb nog heel erg de droom om daar een film of serie van te maken."

Beluister het hele gesprek met José van Winden: