Archief
WOS

WOS

Bijzondere tentoonstelling over druivenfeesten: prinsessen als filmster op de foto

Het was als het ware de voorloper van de huidige Westland Reünie: de druivenfeesten in Naaldwijk. Daarover is deze week in het gemeentehuis aan de Verdilaan een fototentoonstelling te zien.

Rondom die druivenfeesten zette fotograaf Marcel van der Vlugt senior (1923 – 2014) de druivenprinsessen op de gevoelige plaat. "In '52 en '53 was alles nog in zwart-wit. Daarna begon de kleurenfotografie en toen is Marcel ermee begonnen om de prinsessen in kleur te fotograferen. Dat was toen wel uniek", herinnert Van der Vlugts weduwe Kitty (bijna 98) zich.

De druivenprinsessen werden als het ware als filmsterren gefotografeerd. "Waarom hij daarmee is begonnen? Dat is omdat ik zijn vriendin was destijds. De foto's zijn allemaal pro deo gegaan, het waren geen opdrachten. Hij heeft ze allemaal zelf uitgenodigd in de studio of ze gingen ergens heen."

Tekst gaat verder onder de video.

Dat de tentoonstelling 'Marcel van der Vlugt Senior - Hoffotograaf van het Druivenfeest' juist nu te zien is, is niet voor niets. "Deze zomer is het honderd jaar geleden dat mijn vader geboren is. Het is ook tachtig jaar geleden dat hij vanuit Sassenheim naar Naaldwijk verhuisde en ook zeventig jaar geleden dat hij voor het eerst de druivenfeesten fotografeerde", legt zoon Marcel van der Vlugt uit. De druivenfeesten van de jaren vijftig en zestig waren belangrijke hoogtepunten in het Westland. Met druivenprinsessen, de feesten op het Wilhelminaplein en de kleurrijke corso's.

Van der Vlugt senior maakte niet alleen foto's, hij maakte ook films van de corso's met praalwagens en versierde auto's. "Een deel van het grote archief van wat hij heeft nagelaten, is hier te zien", vertelt Van der Vlugt junior.

WOS