Archief
Archief WOS

Archief WOS

Vrouwen staan centraal bij Wielerspektakel Naaldwijk

Wielerliefhebbers maken zich deze dinsdag op voor het 72ste Wielerspektakel van Naaldwijk. Met Annemiek van Vleuten aan de start wordt er later vandaag veel publiek verwacht.

Vanaf 13.30 uur is er van alles te beleven op en rond het parcours aan de Anjerlaan. Dan wordt het startschot gegeven voor de (gecombineerde) koers voor junioren en amateurs. Later die middag staan ook nog de Dikke Banden Race en de regiorenners op het programma. "Vervolgens hebben we een ploegentijdrit", vertelt organisator Charles Overgaag. "Dat is eigenlijk in het leven geroepen voor de sponsoren." Elke 30 seconden staat er een ander team van vier personen aan de start. Doel is om drie rondjes zo snel mogelijk af te leggen. "We hebben 38 teams, de meeste zijn afkomstig van onze sponsoren."

Vrouwenkoers

Hoogtepunt van de dag is het omnium voor profrensters. Voorheen nodigde het wielercomité mannen uit, maar nu dus vrouwen. "De vrouwen krijgen steeds meer aandacht en worden steeds meer op televisie zichtbaar. Wij denken dat de Nederlandse vrouwen een dominante rol hebben in het internationale wielrennen, dus daarom willen we ze graag in Naaldwijk aan het publiek tonen."

Helaas hebben we een afmelding van Lorena Wiebes.

Charles Overgaag

Dat er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Profronde Westland in Wateringen, de afgelopen jaren bij de mannen niet de grootste namen naar Naaldwijk kwamen, is niet de belangrijkste reden geweest om de switch te maken. Overgaag: "De ronde van Naaldwijk is natuurlijk geen wereldkampioenschap of de Tour de France. De renners staan niet te popelen om hier te rijden. De grote wedstrijden zijn hun doel. Wij hebben eigenlijk gezegd: de mannen zijn al twaalf jaar geweest. Nu is het een keer tijd voor de vrouwen."

Blaak en Van Vleuten

De organisatie heeft, naar eigen zeggen, een mooie mix aan talentvolle en meer ervaren rensters uitgenodigd. "We hebben een heel mooi lijstje met ongeveer twintig rensters. Een aantal daarvan hebben zondag nog het WK gereden, onder andere Riejanne Markus en natuurlijk Annemiek van Vleuten. Helaas hebben we een afmelding van Europees kampioene Lorena Wiebes. Die deed op het WK wel mee, maar is halverwege uitgevallen omdat ze niet fit was. Desalniettemin hebben we een goede plaatsvervanger gevonden met Chantal Blaak."

Dat Van Vleuten, een van de succesvolste rensters van de afgelopen jaren, niet als wereldkampioene naar Naaldwijk komt, vindt Overgaag jammer. "Het was wel uniek geweest als ze haar titel had geprolongeerd. Maar aan pech kun je niets doen (Van Vleuten reed in de laatste ronde lek en werd achtste, red.). Helaas was het haar niet gegeven. Desondanks is en blijft ze een kampioene. Dit jaar heeft ze nog de Vuelta en de Giro gewonnen."

Overgaag verwacht ook dit jaar weer veel publiek. "Vorig jaar was het na de corona weer spannend. Je start weer op, nadat je het twee jaar niet kon organiseren. Vorig jaar was het een daverend succes. We hadden heel goed weer, het deelnemersveld was goed en het publiek was enthousiast. Voor dit jaar zie ik geen belemmering dat het hetzelfde wordt als vorig jaar, of nog beter."

Beluister het hele gesprek met Charles Overgaag: