Archief
WOS/Stefan van der Meer

Na proces van vijf jaar eindelijk tiny houses aan de Monnikenlaan

En ineens staat er een tiny house op het voor deze verplaatsbare woningen bedoelde terrein aan de Monnikenlaan in Naaldwijk. Er komen daar vier huisjes in totaal.

Dit is het tastbare resultaat van een proces dat meer dan vijf jaar heeft geduurd. Immers de gemeente Westland liep begin 2018 nog aardig in de voorhoede van gemeenten die ruimte beschikbaar stelden voor tiny houses. Wisselingen van colleges van burgemeester en wethouders en van betrokken ambtenaren plus verloop onder potentiële gegadigden hebben een vlotte voortgang in de weg gestaan.

Liesbeth Kleinrouweler is een van de nieuwe bewoners van het terrein. Zij gaat daar wonen met haar vriend. Haar verhaal: "Het was best een project: veel doorzetten, de juiste mensen vinden. Op een gegeven moment hadden we goodwill van de gemeente, wat wel meehielp. En wij zijn op een gegeven moment allemaal gaan bouwen. Dan heb je een huis en dat moet ergens heen."

Zij vervolgt: "Vooral de vrijheid is echt heel lekker. Ik vind het best magisch, ook al is het vrij klein, dat je een vrijstaand huis hebt. Het is heel duurzaam, we gaan bijna off grid wonen: we leven van zonne-energie en regenwater. We worden wel op de riolering aangesloten. Het is een heel leuk idee dat je heel weinig spullen hebt."