Archief
Archief WOS

Gemeente koopt grond aan voor uitbreiding sportpark De Zweth

Er is een nieuwe stap gezet op weg naar uitbreiding van sportpark De Zweth in De Lier. De gemeente Westland gaat anderhalf hectare grond van naburige tuinbouwbedrijven aankopen.

Dit heeft wethouder Anko Goudswaard gemeld in een brief aan de gemeenteraad van Westland. Het zal overigens nog wel drie jaar duren voordat daadwerkelijk kan worden begonnen met de uitbreiding van het sportpark.

In 2019 werd het binnen de gemeenteraad duidelijk dat drie verenigingen kampten met capaciteitstekorten: korfbalvereniging Valto, handbalvereniging Odis en tennisclub 't Loo. Deze drie clubs legden hun wensen vast in een rapport dat in de zomer van 2020 verscheen.

Principeakkoord

Sinds september van dat jaar speelt ook een gezamenlijk initiatief van vier naburige glastuinbouwbedrijven: KP Holland, Arcadia, Gebroeders Luijendijk en Kwekerij 't Loo. Dat heeft inmiddels geleid tot een principeakkoord over de aankoop van in totaal circa 1,5 hectare grond van de kwekerijen Gebroeders Luijendijk en 't Loo. De grondaankoop is onderdeel van een reconstructie van het betreffende glastuinbouwgebied, waaronder ook de uitbreiding van glastuinbouwbedrijf KP Holland en de ontwikkeling van woonkavels op grond van glastuinbouwbedrijf Arcadia en deels Kwekerij 't Loo.

Ontwerp

De komende tijd gaat de gemeente Westland met de sportverenigingen en de glastuinbouwbedrijven beginnen met het ontwerp van de uitbreiding van sportpark De Zweth. Dit gebeurt in afstemming met de omwonenden en andere belanghebbenden van het gebied. Het streven is om de wijziging van de bestemming 'agrarisch' naar 'sport' en 'wonen' voor medio 2026 gerealiseerd te hebben. De uitbreiding van het sportpark kan dan in uiterlijk 2026 starten. "Waar mogelijk zal het proces worden versneld of gefaseerd", schrijft wethouder Goudswaard.
De gemeenteraad van Westland zal via de meerjarenbegroting 2024-2027 om een akkoord worden gevraagd.

Categorieen:
Nieuws De Lier Westland