Archief

Vrijwilligers rapen tussen Monster en de Hoek ruim 3.100 peuken op

Woensdag trokken 105 deelnemers gewapend met prikstokken het strand tussen Monster en Hoek van Holland op. Dat gebeurde in het kader van de tiende editie van de Beach Clean Up Tour van stichting De Noordzee.

"De afgelopen tien jaar zien we dat het afval op het strand afneemt. We vinden vijfentwintig procent minder afval dan tien jaar geleden, wat goed nieuws is. Desondanks vinden we nog steeds 280 stukjes afval per 100 meter, wat ongeveer overeenkomt met een vuilniszak vol. Dat is voor ons nog steeds te veel. Vandaar dat we deze actie voortzetten", zegt projectleider Sebastiaan Verkade van De Noordzee

Wat motiveert mensen om in hun vrije tijd naar het strand te gaan om afval op te ruimen? Volgens de vrijwilligers zijn er genoeg redenen om aan de slag te gaan. "Je wilt toch iets terugdoen voor de samenleving", zegt een van de vrijwilligers. "Normaal zit je op kantoor," zegt een andere vrijwilliger, "maar nu ben ik er even lekker tussenuit en tegelijkertijd op het strand. Een mooie combinatie." "Als je ziet wat er wordt weggegooid, lijkt het misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar het is mooi om te doen," voegt een andere vrijwilliger toe.

Tekst gaat verder onder de video.

"Onder de dingen die we veel aantreffen, zijn sigarettenpeuken," merkt Verkade op. "Die houden we apart. Vorig jaar vonden we tijdens de totale opruimactie 80.000 peuken. We hopen er dit jaar minder te vinden." Aan het eind van de dag bleek dat de vrijwilligers 3.139 peuken hadden gevonden. In totaal ging het om 110 kilo afval.

"Het is succesvol als mensen zich meer bewust worden van het weggooien van afval op het strand," sluit Verkade af. "Zolang wij een afname zien, beschouwen we het als succesvol en kunnen we beleid ontwikkelen om de vervuiling in de toekomst nog verder te verminderen. Als mensen zich bewust zijn van hun handelingen, is het een kleine moeite om de vervuiling van het strand te voorkomen."

De etappe van donderdag gaat van Monster naar Kijkduin.