Archief
© Uit de collectie van Anja en Rik Verspeek

© Uit de collectie van Anja en Rik Verspeek

Dagelijkse reis van metrokat Charlie eindigt in tragedie

De reizende kat Charlie was een bekend gezicht op station Maassluis West. Vanaf daar stapte Charlie regelmatig in de metro om op pad te gaan, bijvoorbeeld naar het strand. Onderweg knuffelde hij met vele voorbijgangers. Zijn laatste metroreisje naar Hoek van Holland is hem, tragisch genoeg, fataal geworden.

"Het was een schok", vertelt Anja Verspeek, een van de baasjes van Charlie aan Marciëlle van der Kraan van mediapartner Rijnmond. "Terwijl we boodschappen aan het doen waren op vakantie in Duitsland, werden we door de dierenambulance gebeld dat Charlie zwaargewond was. Een paar minuten later werden we weer gebeld: Charlie was dood."

Zij en Rik Verspeek, Charlie's andere baasje, zijn diepbedroefd door hun verlies. "Als je zo'n bericht ontvangt, dan heb je het even niet meer. Ik ben weggevlucht uit de supermarkt en heb in de auto zitten janken. Het was zo onverwacht."De rood-wit gevlekte kater trok veel aandacht van voorbijgangers en werd tijdens zijn korte leven een legende in Maassluis. Al moest hij wel even loskomen voordat hij uitgroeide tot de lokale bezienswaardigheid die hij uiteindelijk werd. "We kregen Charlie samen met zijn broertje Oliver toen ze nog maar vijf maanden oud waren, maar toen was hij nog niet zo avonturistisch. Dat kwam een jaar later pas."

Avonturen

Zijn eerste avonturen beleefde Charlie bij de Hema in Maassluis. "Hij ging dan in een bak tussen de tasjes liggen bij de Hema in het winkelcentrum van de Koningsmarkt. Mensen vonden dat zo leuk. Charlie werd zelfs toegedekt met een dekentje door Hema-medewerkers."

Anja en Rik ontvingen zo veel foto's van Charlie's activiteiten op straat, dat Anja een Facebookpagina aanmaakte. En de foto's bleven binnenstromen. De Facebook-pagina is nu een groot condoleanceregister voor Charlie.
Zodra de Hema-winkel sloot, week Charlie uit naar natuurspeeltuin Avonturis in Maassluis. "Daar knuffelde hij graag met de kinderen. Alles was goed, zo lang hij maar geknuffeld werd." Maar bij de opening van metrostation Maassluis West had Charlie zijn nieuwe stekje pas echt gevonden. Daar lag hij vanaf 2019 dag in dag uit op het bankje, dikwijls te knuffelen met mensen die wachtten op hun metro.

In memoriam

Maar bij slechts knuffelen op het bankje van een metrostation bleef het niet, want de gevlekte kat ging er zelf ook met de metro op uit. "De eerste keer dat Charlie met de metro op reis ging, liep hij achter iemand aan, denk ik. Een meisje belde mij op en zei dat mijn kat in de metro zat. Toen heb ik metrostation Vlaardingen Oost gebeld. Die zeiden: 'Geen zorgen, we zetten 'm zo over op een andere metro en dan is hij kwart over 11 bij u'."

De gebeurtenis was het begin van Charlie's metroavonturen, maar ook van zijn droevige, gewelddadige einde. Maandagochtend ontvangen Anja en Rik het bedroevende nieuws: Charlie overleefde zijn laatste reis naar Hoek van Holland niet. De kat was waarschijnlijk bij Hoek van Holland Haven uitgestapt en is daar de Hoeksebaan overgestoken en aangereden. Charlie werd acht jaar. Na het slechte nieuws worden Anja en Rik overspoeld met meelevende berichtjes. "Er wordt gesproken over een bordje bij zijn vaste bankje bij station Maassluis West. Als dat echt zou gebeuren, zou ik dat wel heel mooi vinden eigenlijk."