Archief
Signbiblio

Signbiblio

D66 Westland wil studievergoeding voor Oekraïense studenten

Westland moet meebetalen aan het studiegeld van Oekraïense studenten die in de gemeente wonen. Dat vindt althans de lokale fractie van D66 in schriftelijke vragen.

Afgelopen jaar betaalde de Rijksoverheid nog mee aan het collegegeld, maar die regeling is niet verlengd. "Studenten die na de zomer willen starten aan een mbo, hbo of universiteit gaan duizenden euro's meer betalen dan Nederlandse studenten, omdat veel instellingen ze weer gaan beschouwen als studenten van buiten de EU en die betalen een flink bedrag per jaar", stelt steunraadslid Maxim van Ooijen.

Van Ooijen hoopt dan ook dat de gemeente Westland kan bijspringen met een speciale studievergoeding. Dat kan naar voorbeeld van de gemeente Borne, die een speciale speciale studievergoeding in het leven geroepen waardoor het collegegeld, boeken en reiskosten betaald kunnen worden. Volgens het steunraadslid kost het de gemeente feitelijk geen geld. "We krijgen van het Rijk een vergoeding voor het opvangen van Oekraïners en die is hoog genoeg om ook studiekosten van te kunnen betalen."

Het zou in Westland naar schatting gaan om ongeveer vijftien tot twintig Oekraïeners die studeren.

Update 8 september:

Inmiddels heeft ook D66 Maassluis deze vragen gesteld aan het college. Ook zij hopen met de vergoeding van het Rijk, het collegegeld van de Oekraïense studenten te kunnen verlagen.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland