Archief
WOS

WOS

'Glastuinbouw niet over één kam scheren met open teelten'

Glastuinbouw Nederland waarschuwt het toekomstig kabinet om maatwerkoplossingen voor de glastuinbouwsector te bieden en benadrukt het economisch belang van de sector.

De glastuinbouw heeft 2.780 bedrijven die met ongeveer 75.000 medewerkers zorgen voor een exportwaarde van ruim 7,5 miljard euro. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van november heeft Glastuinbouw Nederland in samenwerking met verschillende brancheorganisaties en Greenports Nederland een manifest opgesteld met daarin de doelstellingen en de inbreng van de sector. Het manifest maakt duidelijk welke bijdragen telers en ketenpartijen kunnen leveren aan een groene en gezonde toekomst van ons land en een schone leefomgeving.

"Als wereldspeler in groente, fruit, bloemen en planten, kan de Nederlandse tuinbouw bij uitstek onze voedselvoorziening en de gezondheid van miljoenen Europeanen op de meest duurzame wijze stimuleren. Als cluster bevorderen we niet alleen de welvaart in Europa, maar ook ver daarbuiten in derde landen", aldus Glastuinbouw Nederland. Het manifest is ook bedoeld om ervoor te zorgen dat de glastuinbouw niet over één kam wordt geschoren met open teelten, maar dat er veelal maatwerk vereist.

Vertraging

Na de val van kabinet Rutte IV waarschuwde voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland voor mogelijke, ongewenste vertraging op een aantal belangrijke dossiers, waaronder de energietransitie. "Deze val moet niet tot economische achteruitgang leiden." Direct daarna zijn de branches die zijn verenigd in Greenports Nederland bijeengekomen om te spreken over de economische impact, maar ook over een gezamenlijk signaal voor het toekomstig kabinet. "Van belang is om nu samen te werken en vanuit het volledige tuinbouwcluster te laten zien hoe wij kunnen bijdragen aan de oplossing en groene en gezonde toekomst van Nederland", aldus Bom-Lemstra.

Manifest

Het verkiezingsmanifest is verstuurd aan de programmacommissies van alle politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer. In aanloop naar de Europese verkiezingen van juni volgend jaar is ook een Engelstalig manifest opgesteld. "Het duurt weliswaar nog even voor we hiervoor naar de stembus gaan, maar van belang is om nu al volop aandacht te vragen voor de positie van de glastuinbouw in het Europa van de toekomst", laat Glastuinbouw Nederland weten.

Bekijk het manifest voor de Tweede Kamerverkiezingen.