Archief
WOS

WOS

Celstraffen voor drie mannen wegens een bedreiging in Poeldijk

Drie mannen zijn door de rechtbank in Den Haag elk veroordeeld tot celstraffen van meerdere maanden wegens gezamenlijke bedreiging van een 22-jarige man in Poeldijk.

De bedreiging vond plaats op de avond van donderdag 16 maart dit jaar rond 22.00 uur op het zogenoemde Mavopleintje. De aanleiding tot de confrontatie was als volgt: de drie mannen wilden in Poeldijk een gesprek hebben met een man die een verhouding had met de ex-vrouw van een van hen, een nu 22-jarige man uit Nijmegen.
De drie mannen waren die avond in een busje vanuit Utrecht naar Poeldijk gereden. Ook het 'doelwit', de eveneens 22-jarige man die bij het Mavopleintje was, had een groepje om zich heen verzameld. Aanvankelijk was er sprake van een gesprek met de belaagde man, maar toen diens broer en enkele vrienden erbij kwamen, veranderde de sfeer.

Het drietal heeft tegenover de rechtbank verklaard dat door de groep van de belaagde man messen zijn getoond tijdens het gesprek en dat zij daarom vanuit het busje een machete (groot mes), een alarmpistool en een stok zijn gaan pakken.

'Niks gebleken'

Van dat tonen van messen door vrienden van de belaagde man is volgens de rechtbank niks gebleken. Als daar echt sprake van zou zijn geweest, bestond die dreiging in elk geval niet meer op het moment dat de drie terugliepen naar hun busje. Uit camerabeelden blijkt dat zij in een normaal tempo liepen. "Zij renden niet en ook kwamen de aangever (= belaagde man - red.) en zijn groep vrienden niet achter de verdachte en zijn medeverdachten aan", aldus de rechtbank. Vervolgens hebben de verdachten enige tijd bij het busje gestaan om de machete, het gaspistool en een stok te pakken, waarna zij de confrontatie hebben gezocht met de aangever en zijn groep vrienden door met zijn drieën op de groep af te rennen.

De 22-jarige man uit Nijmegen heeft bevestigd dat hij een paar keer met een stok op een scooter heeft geslagen, een 22-jarige man uit Utrecht erkende dat hij met het alarmpistool een paar keer in de richting van de belaagde man naar de grond heeft geschoten en een 32-jarige man uit Utrecht heeft erkend dat hij met de machete in de lucht heeft gezwaaid.

Chantage

De man uit Nijmegen was tevens aangeklaagd wegens chantage van zijn ex-vrouw. Als hij geen 21.000 euro zou krijgen, zou hij foto's en filmbeelden van haar openbaar maken in sociale media. Voor dat feit en voor de bedreiging in Poeldijk eiste de officier van justitie twaalf maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De eis tegen de 22-jarige man uit Utrecht die met het gaspistool schoot, was negen maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Tegen de 32-jarige man uit Utrecht met de machete werd een celstraf van acht maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk, geëist.

Ernst van het feit

De verdachten hebben zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan het medeplegen van bedreiging. De rechtbank rekent het de drie mannen ook aan dat zij wapens hebben meegenomen naar het gesprek met de aangever voor het geval dat het uit de hand zou lopen. Ze hebben die wapens niet alleen meegenomen, maar ook gebruikt.
Door zo te handelen hebben de verdachten zich volstrekt verkeerd en onverantwoordelijk gedragen, aldus de rechtbank. Zij hebben met hun handelen gevoelens van angst en onveiligheid veroorzaakt bij het slachtoffer. "Ook kan worden aangenomen dat dit soort incidenten in een woonwijk op een pleintje waar normaal kinderen spelen, kan leiden tot een gevoel van onveiligheid bij de buurtbewoners."

Uitspraak

De rechtbank veroordeelde de man uit Nijmegen tot 7 maanden cel, waarvan 2 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De 22-jarige man uit Utrecht kreeg eveneens 7 maanden cel, waarvan 2 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en de 32-jarige machete-zwaaier kreeg 6 maanden cel, waarvan 2 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Verder kregen de drie individueel bepaalde verplichtingen op het gebied van reclassering en moeten zij de belaagde man een bedrag van 500 euro voor immateriële schade betalen.

Categorieen:
Nieuws 112 Poeldijk Westland