Archief

'Ik ben steeds meer gaan minderen'

Als een van de weinige Westlanders woont Ellen den Haan in een tiny house. "Stap voor stap ben ik minder spullen gaan kopen, zodat ik mijn voetafdruk op deze planeet kan minimaliseren." Voor kleding, vervoer en eten kopen maakt ze bewuste keuzen en ze vertelt graag hoe en waarom ze dat duurzaam doet

Dit artikel is een partnerbijdrage van Westland Woont Duurzaam.

"Ik realiseer me dat een tiny house voor velen niet is weggelegd in Westland. Sowieso is er nauwelijks ruimte waar dit kan, en daarnaast ben ik ben alleenstaand waardoor ik minder ruimte nodig heb. Voor mij was het vier jaar geleden een bewuste keuze om zo te gaan wonen. Door gezondheidsredenen eet ik sinds een aantal jaar volledig plantaardig (vegan)", begint Den Haan.

"Waardoor ik steeds meer ben gaan lezen over de schade die we toebrengen aan de planeet en gaan minderen met het kopen van spullen. Toen ik bij iemand op het erf in dit 'tiny house' kon wonen, paste dat perfect bij mijn levensstijl. Door deze manier van wonen ben ik nog bewuster bezig met het verkleinen van mijn voetafdruk."

Opruimen

Een klein huis heeft naast voor de planeet volgens Den Haan nog veel meer voordelen. "Je hoeft minder tijd te besteden aan schoonmaken en opruimen. Ik heb op dit kleine oppervlakte sowieso weinig spullen. Ik houd zelf zo meer tijd over om leuke dingen te doen en het geeft mij heel veel rust. Ik kijk bij alles bewust naar wat ik nodig heb, en kies vaak voor het duurzame alternatief. Ik laat echt heel veel."

Ik kijk bij alles bewust naar wat ik nodig heb, en kies vaak voor het duurzame alternatief.

Ellen den Haan

Waarmee we volgens de Westlandse een grote slag kunnen maken om onze footprint te verlagen en te verduurzamen, is het kopen van kleding. "Ik koop zelf alleen tweedehands kleding of ik koop het van een duurzaam merk. Ik organiseer regelmatig zelf kledingruilavonden. Hier ruilen we kleding en komen we gezellig met verschillende vrouwen samen. Kijk als je iets koopt echt of je het nodig hebt of ga voor een duurzaam merk. Ook als dingen stuk zijn, laat het maken! In ieder Westlands dorp is wel een naaiatelier. Of hergebruik deze kleding. Ik maak zelf van overgebleven stoffen leuke kettingen."

Meer plantaardig

Den Haan maakt ook keuzes bij het kopen van haar eten. Ze eet volledig plantaardig en wil graag weten waar haar voedsel vandaan komt. "Ik haal zelf wekelijks mijn groenten en fruit bij BoereGoed. Ik neem mijn eigen herbruikbare zakjes mee en haal precies wat ik nodig heb, zo heb ik ook niet te veel. Ik heb ook een heel klein moestuintje waarin ik zelf wat kweek."

In Westland mag er bij de horeca ook wel meer groenten op de kaart komen. "Vegan eten in de Westlandse horeca is een behoorlijke uitdaging. We kweken hier zoveel groenten, maar die zie je totaal niet terug op de menukaarten. Dat is zo zonde! Als veganist kan ik nu niet spontaan ergens gaan lunchen. Ik moet altijd vragen om een speciaal menu. Terwijl de groenten gewoon hier vlakbij gekweekt worden. Daar kan echt nog veel in veranderen."

Om haar voetafdruk nog verder te verlagen heeft Den Haan zelf geen auto. "Ik heb wel een e-bike. Daar doe ik echt bijna alles mee. Ik leen heel soms een auto als ik hem echt nodig heb, maar liever ga ik op de fiets of met het openbaar vervoer. Hoewel je daar in het Westland wel wat hobbels voor moet nemen, haha! De aansluitingen zijn niet altijd prettig."

Ellen wil andere Westlanders meegeven dat we best wat bewuster mogen zijn. "We leven met ze allen op deze aarde. Het is onze taak dat we er ook voor moeten zorgen. Dit kan met kleine stapjes: kom je zwerfafval tegen op straat, ruim het op. Iedereen kan zo een steentje bijdragen. Op het platform Groene Dromers deel ik inspirerende verhalen en leuke tips voor een groenere aarde. Ik wil mijn groene voetafdruk blijven verkleinen en zo mijn best doen voor klimaat en natuur. Een tiny house met meer eigen grond, grotere moestuin en dieren blijft wel mijn droom."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland