Waterbank Westland: komend voorjaar eerste leidingen grond in
De gemeente Westland heeft woensdag een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in het proefproject Waterbank Westland. Voorjaar 2024 gaan de eerste leidingen de grond in.
Tuinders gebruiken als hun waterbassin leeg is meestal grondwater om hun gewas water te geven. Het resultaat is dat de grond kan verzakken, zoals het geval is in De Lier. Door het ontrekken van (zoet) grondwater, neemt ook de verzilting in die gebieden toe. Daar komt bij dat er de afgelopen jaren steeds extremere weersomstandigheden zijn met extra kans op overstromingen. Als bij tuinders water in de grond wordt opgeslagen dat gebruikt kan worden als gietwater, dan kunnen in geval van piekbuien de (legere) waterbassins voor waterberging worden gebruikt. Dit zijn in een notedop de drie problemen waar het proefproject Waterbank Westland op focust.
Organisatorische oplossing
Waterbank Westland maakt het mogelijk dat tuinders het regenwater dat zij in hun bassins opvangen, in de ondergrond injecteren om daar een zoetwatervoorraad op te bouwen. Het water sijpelt in feite vanuit het bassin via een waterleiding langzaam de grond in, waar het een zoetwaterbel vormt. Die bel kan door de tuinder opgepompt worden om als gietwater te gebruiken. Het injecteren gaat langzaam; het waterniveau in een bassin daalt dan ook langzaam.
Dertien tuinders rond de Hooghe Beer in de Broekpolder bij Kwintsheul gaan testen of dit idee in de praktijk ook werkt. De bassins van de tuinders worden op elkaar aangesloten zodat er een groot volume aan zoetwater is. Het gebruik van dit water kost een tuinder geld of rechten en het injecteren van hemelwater levert juist geld of rechten op. Hiermee wordt gezorgd voor een natuurlijke balans tussen vraag en aanbod van water.
Gedurende het proefproject wordt gekeken hoeveel water kan worden teruggewonnen en wat de effecten zijn op het grondwater en oppervlaktewater. Daarnaast wordt onderzocht wat de beste opzet van het waterbankprincipe is, zoals de onderlinge verrekening van het gebruik. Een groot voordeel voor de tuinders is dat Waterbank Westland zorgt voor zekerheid, omdat zoetwater altijd beschikbaar is. Ook is het toekomstgericht, omdat water in de toekomst alleen maar duurder wordt.
Participanten
In april heeft de gemeente Westland de intentieovereenkomst Pilot Coastar Waterbank Westland, locatie Hooghe Beer, ondertekend. Deelnemers zijn de coöperatie Nature Water (de tuinders), het Hoogheemraadschap van Delfland, Provincie Zuid-Holland en Stichting Kennis in Je Kas. Het project wordt volgens de onderstaande verdeling gefinancierd:
- Deltafonds 600.000
- TKI Watertechnologie/TKI Deltatechnologie 500.000
- Stichting KIJK 150.000
- Nature Water 245.000
- Provincie Zuid-Holland 300.000
- Hoogheemraadschap van Delfland 300.000
- Gemeente Westland 300.000
Totaal 2.395.000
Het project is nu nog in een voorbereidende (onderzoeks)fase. Volgens wethouder Michiel Ferwerda van de gemeente Westland is het de bedoeling dat in 2024 fysiek met het project wordt begonnen.
Rijk Zwaan
Zadenveredelaar Rijk Zwaan uit De Lier kwam op het zelfde idee en vangt sinds kort ook hemelwater op. Dat bleek vandaag uit een publicatie van de veredelaar. "We vangen het hemelwater van onze kassen en hal op in een bassin met een capaciteit van 15.000 m3. Als het bassin voor meer dan tachtig procent gevuld is, dan injecteren we het water in de ondergrond tot zeventig procent van de bassincapaciteit is bereikt. Zo ontstaat op 35 meter diepte een zoetwaterbel gedurende natte periodes", zegt Arno van Steekelenburg van Rijk Zwaan. "In droge periodes vullen we het bassin weer aan vanuit deze zoetwaterbel. Bij een vulgraad van vijftig procent winnen we water terug tot zestig procent van de capaciteit. Onze verwachting is dat we 50.000 m3 kunnen infiltreren op jaarbasis en ongeveer de helft hiervan weer terughalen. De zoetwaterbel wordt hierdoor op termijn groter, de capaciteit ondergronds is oneindig", aldus Van Steekelenburg.