Archief
Uitsneden schilderij Jeanne Bieruma Oosting

Uitsneden schilderij Jeanne Bieruma Oosting

Nog tien dagen protesteren tegen afstoten Maassluise kunstschatten

Bewoners van Maassluis hebben nog tot 20 juli de mogelijkheid om hun zienswijze te delen over het afstoten van Collectie 1900. Daarna neemt het college een besluit. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad het laatste woord.

Volgens actiegroep Red Kunst Maassluis zijn inwoners van Maassluis geschrokken van het voornemen van de gemeente om de kunstcollectie van de stad weg te doen. Maassluis beschikt volgens hen over een bijzondere collectie die mooi past bij de stad. Marjan Groen is woordvoerder van de actiegroep: "Het is alsof je de kip met gouden eieren slacht. En dat terwijl er zoveel mogelijk is met deze collectie. Zo trok vorig jaar een tentoonstelling van Jeanne Bieruma Oosting (onderdeel van de collectie, red.) ruim 5.000 bezoekers. Juist deze collectie bewijst dat ze mensen in beweging zet om naar Maassluis te komen." Red Kunst Maassluis vindt het onbegrijpelijk dat een gemeentebestuur, dat toeristisch gezien veel investeert om Maassluis op de kaart te zetten, deze kunstcollectie wil afstoten.

Geen plaats meer

Het gemeentebestuur heeft plannen voor een nieuw stadsmuseum en vindt dat er voor de Collectie 1900 geen plaats meer is. Groen: "Straks is alleen nog plaats voor kunst met Maassluis als onderwerp of van kunstenaars die woonachtig zijn of waren in Maassluis. Met Red Kunst Maassluis komt een groot aantal inwoners in verzet tegen de afstoting van deze collectie. Collectie 1900 geeft een breder perspectief op de Maassluise samenleving én kunst die in Maassluis is gemaakt. Dit was vijftig jaar geleden voor het toenmalige gemeentebestuur dé reden om de kunstschenking met open armen in ontvangst te nemen. De collectie is een bron van verhalen die veel voor de stad kunnen betekenen vanuit historische waarde en kunsthistorisch perspectief."

Slechts te leen

Het ontmantelen van de kunstcollectie door het gemeentebestuur is een onomkeerbaar proces, waarin volgens de actiegroep inzicht ontbreekt. "Dit plan van de gemeente is slechts in kleine kring tot stand gekomen. Terwijl de Collectie 1900 van alle Maassluizers is en we het slechts te leen hebben voor volgende generaties. Laat de stad trots zijn op deze collectie en laat het niet uit elkaar vallen. Wij roepen daarom op om tegen het voornemen de Collectie 1900 van de hand te doen protest aan te tekenen door een zienswijze in te dienen. Dat kan door die te sturen naar info@maassluis.nl, onder vermelding van Zienswijze."

Meer info? Stel je vraag aan: redkunstmaassluis@outlook.com

Luister het gesprek dat Marja Groen onlangs had met Ton Kolmeijer in zijn radioprogramma Plus Radio.