Archief
WOS /Jan Cammeraat

Gemeente wil Maassluise Collectie 1900 afstoten, wat vind jij ervan?

Vanaf deze donderdag kun je aangeven wat je ervan vindt dat het college van burgemeester en wethouders van Maassluis heeft besloten om te starten met het afstoten van Collectie 1900.

Museum Maassluis wil in de toekomst een stadsmuseum worden. Het museum gaat mee in de ontwikkeling van het tienjaren-ontwikkelplan Maritiem Erfgoed Maassluis inclusief de verhuizing van het museum naar de Govert van Wijnkade. Als stadsmuseum gaat het zich meer richten op het Maritiem Erfgoed van Maassluis. Het gevolg is dat het museum collecties moet afstoten. In het nieuwe beleidsplan van het museum geeft het museum de gemeente Maassluis advies om Collectie 1900 af te stoten. Het werk uit de Collectie 1900 heeft geen binding met Maassluis, niet met de onderwerpen en ook niet met de makers.

Collectie 1900 is een kunstcollectie van gemeente Maassluis en een overblijfsel van het vroegere gemeentemuseum. Museum Maassluis heeft deze collectie in bruikleen. De kunstcollectie bestaat uit ruim 2.000 objecten. De collectie is in 1970 geschonken door de heer en mevrouw De Vries en een verzameling van goede kunstenaars net onder de top. De schenkers zagen kunst als een geestelijke investering en ervaarden zelf dat door het kijken naar kunst een mens gelukkiger en wijzer kon worden.

Aan de hand van deze basiscollectie is er door de conservatoren verder verzameld in dezelfde lijn als De Vries. Het museum beschouwt een viertal kunstenaars als de kern van Collectie 1900 te weten: Jeanne Oosting, Otto B. de Kat, Jan van Heel en Sierk Schröder. De andere kunstenaars zijn direct of indirect (kunsthistorisch) aan deze 'Grote Vier' verbonden.

Wat vind jij er van?

Bij de Vrienden van het Museum zijn de meningen verdeeld over het ontzamelen van de collectie. De Culturele Raad Maassluis heeft zich positief uitgelaten over de wijze waarop zij tegen de ontwikkelingen van Museum Maassluis aankijkt. De raad ziet ook dat het bestuur op grond van ingewonnen adviezen, een weloverwogen keuze heeft gemaakt over het ontzamelen van de collectie.

Ook inwoners kunnen vanaf vandaag een zienswijze over dit voornemen aan de gemeente kenbaar maken door een gemotiveerd bericht te sturen aan info@maassluis.nl onder vermelding van ‘Inspraak ontzamelen Collectie 1900’. Dit kan tot en met 20 juli. Na afloop van de termijn wordt een eindverslag gemaakt met daarin overzicht en de reacties op de zienswijzen. De reacties worden niet persoonlijk beantwoord, maar worden meegenomen in een verslag aan het college.