Archief
NOS

NOS

Jutta ontmoet haar evenbeeld in Madame Tussauds

Nee, je ziet niet dubbel. Jutta Leerdam heeft er een dubbelganger bij. In Madame Tussauds in Amsterdam is een wassen beeld van de langebaanschaatsster uit 's-Gravenzande onthuld.

Ruud Leerdam, de vader van de sprintkoningin uit Westland, kan zijn ogen niet geloven. "Ze is het gewoon, alleen leeft ze niet", zo meldt mediapartner Omroep West.

Vorig jaar hield wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Amsterdam een peiling onder de bezoekers. Wie willen zij vereeuwigd zien? "Het publiek koos massaal voor Jutta", reageert Ruud Leerdam.

Afgelopen vrijdag vond - onder toeziend oog van familie en vrienden - de onthulling van het beeld plaats. Uiteraard gaat Ruud ook even met het beeld op de foto. "Ongelooflijk, ik heb er gewoon een extra dochter bij", vertelt hij over de kwaliteit van het wassen exemplaar.

Of het beeld een beetje gelukt is, is een understatement. "Ja, het is écht goed geworden. Haar gezicht en haar lach, de tanden en mond. Al die details zijn zo perfect." Na de onthulling van het beeld mocht de familie Leerdam nog even koekeloeren achter de schermen van het wassenbeeldenmuseum. "Ook al zoiets bijzonders", aldus Ruud.

Hoe lang blijft het beeld staan? Dat weet hij niet. Ze staat in de eregalerij met voetballers als Johan Cruijff en Virgil van Dijk. "Ik zag ook het beeld van Sven Kramer", vertelt Ruud. "Sven is al een paar jaar geleden gestopt, dus ik denk dat Jutta voorlopig nog wel blijft staan. Sowieso tot na haar carrière." Ze is overigens de eerste sportvrouw ooit die in Madame Tussauds in Amsterdam is neergezet.

Zie hieronder de 'confrontatie' zoals is vastgelegd door de NOS: