Archief
112Maasmedia

112Maasmedia

Meer dan 800 automobilisten reden door na ongeluk

In onze regio zijn vorig jaar 870 automobilisten doorgereden nadat ze een ongeluk hadden veroorzaakt. Dat meldt vergelijkingssite Independer op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken, moeten zich altijd melden bij de benadeelde. Wegrijden na een ongeluk is strafbaar, maar toch gebeurde het de afgelopen jaren in onze regio veelvuldig, blijkt uit de cijfers.

In 2022 werd in Westland 595 keer door een slachtoffer aangifte gedaan van doorrijden na een ongeluk. In Maassluis lag dat aantal op 175 en in Midden-Delfland 100. In 2021 ging het om respectievelijk 580, 170 en 110.

Doorrijden na een ongeluk is niet in alle gevallen strafbaar, als je je maar binnen 12 uur meldt bij de politie. Als je iemand achterlaat die door toedoen van de aanrijding acute medische hulp nodig heeft, dan is het wel strafbaar.

Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken.

In Zuid-Holland werd vorig jaar het vaakst aangifte gedaan in Rotterdam (5.610 keer), Den Haag volgt op plek 2 (3.635 keer).

Premie

Doorrijden na een ongeluk heeft negatieve gevolgen voor autobezitters. "Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er doorrijden, hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen", legt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat er lang niet altijd bewezen kan worden dat een ander motorvoertuig betrokken was bij de schade. Ook doen niet alle slachtoffers aangifte.